Svjetske glumačke zvijezde u Zagrebu o problemima struke

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) domaćin je godišnjeg sastanka Izvršnog odbora Međunarodne federacije glumaca (FIA), koja od 24. do 27. listopada u Zagrebu okuplja 60 glumaca i suradnika u glumačkim organizacijama iz 15 država svijeta, među kojima je i niz svjetski poznatih glumačkih imena.

Hrvatska je organizatorom i domaćinom sastanka postala godinu dana nakon što je na Kongresu u Sao Paulu prije godinu dana izabrana u Izvršni odbor FIA-e (The International Federation of Actors / La Fédération Internationale des Acteurs), svjetske krovne organizacija koja okuplja 95 glumačkih strukovnih udruga i sindikata iz 65 zemalja.

Uloga je FIA-e zaštita socijalnih, radnih, ekonomskih, izvođačkih i moralnih prava glumaca, umjetničkih sloboda, te različitosti u svim njenim vidovima spolne, rasne i druge jednakosti, a svojim projektima i aktivnostima značajno utječe na kulturne politike zemalja članica. Hrvatska pripada ogranku EuroFIA-e koji dva puta godišnje održava konferencijske sastanke u nekom od europskih gradova. Izvršni odbor FIA-e održava svoj redovni sastanak jednom godišnje, a svake četiri godine održava se i Kongres FIA-e na svjetskoj razini. Zagrebački sastanak Izvršnog odbora FIA-e održat će se u četvrtak u Hotelu Dubrovnik, dok je pretprogram u utorak i srijedu obuhvatio sastanke Predsjedništva FIA-e i Engleske govorne skupine, koja okuplja predstavnike Velike Britanije, Kanade, Sjedinjenih Država, Irske i Australije. Zadnjega dana održavanja, u petak 27. listopada, sastat će se Radna skupina za intelektualno vlasništvo.

Među sudionicima okupljenima u Zagrebu našla su se svjetski poznata glumačka imena poput Amerikanke Gabrielle Carteris, predsjednice američke glumačke organizacije SAG-AFTRA iz Los Angelesa koja je široj javnosti poznata po ulozi u teen tv seriji "Beverly Hills 90210" gdje je igrala Andreu Zuckerman; predsjednice FIA-e, Kanađanke Ferne Downey, koja je između ostalog igrala u filmovima "More ljubavi" i "Kontrolori leta" te tv seriji "Zoni sumraka", te Dankinje Katje Holm, potpredsjednice FIA-e, poznate iz treće sezone serije "Most". Hrvatsku na skupu predstavljaju predstavnica Hrvatskog društva dramskih umjetnika u FIA-i Ana-Marija Vrdoljak, predsjednica HDDU-a Perica Martinović, tajnica HDDU-a Marija Filipović, kao i pojedini članovi HDDU-a te gosti čiji je rad vezan uz kazalište, film i televiziju te hrvatsku i međunarodnu kulturu u najširem smislu.