Sa Zagrebačkom filharmonijom "preko simfonije do Jupitera"

Zagrebačka filharmonija u svojem će Crvenom ciklusu večeras ugostiti istaknutog poljskog violinista Jaroslawa Nadrzyckog. Na koncertu kojim će ravnati maestro Ernest Hoetzl izvest će, među ostalim, 41. simfoniju u C-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta, slavni "Jupiter".

Maestro Ernest Hoetzl austrijski je dirigent i cijenjeni ambasador glazbe koji je tijekom svoje karijere ravnao brojnim orkestrima, a njegov ugled podupire i činjenica da je jedini dirigent koji je nastupio i u Sjevernoj, te u Južnoj Koreji.

Osnivač je, umjetnički ravnatelj i glavni dirigent Europskog simfonijskog orkestra SFK, a, osim što je trostruki magistar u područjima filozofije, umjetnosti i glazbe, tečno govori čak osam jezika. Dobitnik je Zlatnog ordena Austrije 2008. godine, dok je godinu dana kasnije nagrađen ordenom za zasluge postignute u pokrajini Koruškoj.

Orkestar Zagrebačke filharmonije pod njegovim će ravnanjem izvesti Zvuke sfera Josepha Straussa, te 41. simfoniju u C-duru, K. 551, poznatiju pod naslovom "Jupiter", najdužu i posljednju Mozartovu simfoniju, jednu od najznačajnijih simfonija impresivnoga grandioznoga finala ikad skladanih.

Djelo nastalo 1788. savršen je primjerak ostvarenja svih težnji klasične simfonije. Nadimak 'Jupiter' dobila je po vrhovnom rimskom bogu koji ocrtava nadmoć, veličinu, kao i savršenost svih proporcija unutar djela, stoji u najavi.

U sklopu koncerta na pozornici Velike dvorane Lisinski bit će izložena slika "Jupiterova metamorfoza", trodijelna kompozicija akademskog slikara i književnika Dimitrija Popovića, posvećena Mozartovoj simfoniji "Jupiter" i njezinu predlošku, mitu o rimskom vrhovnom bogu Jupiteru.

Višestruko nagrađivani poljski violinist Jaroslaw Nadrzycki solistički će nastupiti s "energičnom izvedbom" Koncerta za violinu i orkestar u e-molu, op.64, Felixa Mendelssohna-Bartholdyja.

Zagrebačka filharmonija, kao sinonim vrhunskog muziciranja, svakoga tjedna donosi mogućnost uživanja u kvalitetnoj glazbi najznačajnijih svjetskih skladatelja uz nesvakidašnje nastupe istaknutih glazbenika, poručuju Filharmoničari, najavljujući i večeras raskošan i dojmljiv program.