Dani otvorenih vrata Nacionalnog parka Brijuni

Cijeli ovaj tjedan traju Dani otvorenih vrata Nacionalnog parka Brijuni. Posjetiteljima je po promotivnim cijenama omogućen dolazak i razgledavanje stalnih otočnih postava poput Kuće za brodice, kulturno-povijesnih lokaliteta. U ponudi je i prezentacija tradicionalne berbe maslina, najam bicikala i električnih automobila kao i jednosatni razgled vlakom u pratnji vodiča.

Marko Juraga Brijune posjećuje uglavnom ljeti, ovo mu je prva jesen na otočju. Moram priznati da mi je veliko iznenađenje koliko to sve ostaje jednaki raj kao i preko ljeta, sve istim kapacitetom radi, kao po ljeti. U stvari, bolje je da se ni ne reklamiraju previše, pa da ovo ljudi i dalje koriste za mali bijeg od stvarnosti.

Dani otvorenih vrata Brijuna zapravo su prilika svima koji se tijekom ljetnih mjeseci nisu željeli tiskati s brojnim turistima da po promotivnoj cijeni od 60 kuna za odrasle i 30 kuna za djecu uživaju u obilasku otočja. Zapravo je sve na Brijunima ovoga tjedna dostupno gotovo u pola cijene.

Smještaj u hotelu je po vrlo popularnim cijenama, 250 kuna za 2 osobe u dvoposteljnoj sobi, imamo i niz izleta, tu je naš klasični izlet vlakićem, ali tu su i stručni izleti sa stručnim vodičima, kaže Vesna Danko Klunić.

Ovih je dana otočje dobilo europska bespovratna sredstva za najveći projekt u svojoj povijesti. Za projekt "Novo ruho Brijuna", vrijedan gotovo 40 milijuna kuna, 85% sredstava osigurano je iz europskih fondova.

Projekt je zamišljen da u 3 godine, dakle do kraja 2020. u različitim etapama obnovi veći dio malog Brijuna i da se riješe zapušteni vojni objekti. Na njihovome mjestu izgradit će se znanstveno edukacijski centar za sve posjetitelje. Usto, otočje će dobiti još jedan brod na hibridni pogon te dva nova vlaka.