HRT-ov serijal "Rat prije rata": Scena proboja prema Vukovaru

U tijeku je snimanje dokumentarno-igranog serijala HRT-a "Rat prije rata", koji će u deset epizoda progovoriti o javnosti nedovoljno poznatom obavještajnom ratu koji se vodio cijelo desetljeće prije Domovinskog rata. Na vojnom poligonu u Slunju snimljena je scena proboja prema Vukovaru.

Filmska akcija počela je rano ujutro, baš kao i ona vojna prije 26 godina. Elitne postrojbe imale su zadatak probiti se kroz neprijateljsku potkovu duboku oko dva kilometra. Na setu je oko stotinjak statista, glumaca, tenkovi. To je jedan projekt koji traje već duže vrijeme i bit će spreman za emitiranje u jesen 2018. na Hrvatskoj televiziji, kaže urednik dokumentarnog programa HTV-a Vladimir Brnardić.

Proboj za Vukovar, preko obližnjeg sela Marinci, jedna je od najzahtjevnijih, ali i najmisterioznijih akcija Domovinskog rata. Autor projekta Miljenko Manjkas kazao je: Specijalne postrojbe ATJ Lučko i Žuti mravi, specijalna postrojba iz Vinkovaca su u stvari ušli u Marince, rekao bih čak obavile zadatak, međutim akcija je obustavljena. Pokušavamo u serijalu rekonstruirati zašto.
U Tkalčićevoj ulici u Zagrebu snimane scene HRT-ove serije Rat prije rata
Serijal "Rat prije rata" osim dokumentarnog dijela sadržavat će i dvadesetak igranih rekonstrukcija događaja iz tog vremena u izvedbi naših poznatih glumaca. Deset nastavaka u trajanju od po 50 minuta bave se temama poput atentata na Brunu Bušića i Nikolu Štedula, Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), osnivanja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na zagrebačkome Jarunu, planova nekadašnje jugoslavenske vojske o općemu napadu na Republiku Hrvatsku, tajnoga uvoza oružja za obranu domovine uoči srpske agresije, uhićenja generala Milana Aksentijevića, proboja za Vukovar u listopadu 1991. godine, tajnoga sastanka Ivice Račana s generalima Jugoslavenske narodne armije (JNA), osnivanja Miloševićevih vlastitih oružanih postrojba, eksplozije u zagrebačkoj židovskoj općini te pitanja tko je i kako naoružavao pobunjene Srbe u Republici Hrvatskoj.