Retrospektiva Edvina Eddyja Biukovića u Klovićevim dvorima

Retrospektivnom izložbom strip-crtača Edvina Eddyja Biukovića, koja se otvara u četvrtak u Galeriji Klovićevi dvori odaje se priznanje i podsjeća na bogati opus jednog od istaknutijih hrvatskih autora stripa.

Izborom radova pokazalo se da je između više od osam stotina originala gotovo svaki pojedinačno jednako vrijedan. Dakako da niti jedan izbor, a pogotovo kada je u pitanju autor koji je kratko stvarao zaustavljen na pragu umjetničke zrelosti bolešću, ubrzo i nepovratno izgubljen za povijest stripa i ilustracije, nije jednostavan", ustvrdila je kustosica izložbe Koraljka Jurčec Kos.

Edvin Eddy Biuković (Zagreb, 1969. - 1999.) je bio jedan od najperspektivnijih crtača na bogatoj hrvatskoj strip sceni i u manje od petnaest godina stvorio je impresivan opus, postigao uspjeh i ostavio nasljeđe zbog kojeg ga smijemo zvati jednim od najkvalitetnijih i najutjecajnih domaćih strip-crtača svih vremena, ustvrdio je u predgovoru kataloga Goran Sudžuka.

Njegovim su crtežima i stripovima dominirala dva žanra, znanstvenofantastični i ratni, a u oba slučaja su ključna inspiracija bili filmovi Star Wars, Blade Runner, Alien, Apocalypse Now, Full Metal Jacket i The Deer Hunter.

Sudžuka podsjeća kako je Biuković 'opsesiju' crtanjem pokazivao od najranijeg djetinjstva i roditelji su ga u tome podržavali, pa je mnogo radova iz toga doba sačuvano.

Po njegovim rjiečima, tijekom karijere Eddy se, pored stripa, često, rado i jednako uspješno bavio ilustracijom, a i u njegovu ilustratorskom opusu mogu se iščitati iste karakteristike kao u stripovskom - prevladavaju znanstvenofantastični i ratni žanrovi, humor je stalno prisutan, a reference na glazbu, filmove i stripove koje je volio su česte.

Izložba će biti otvorena do 10. prosinca, a njome Galerija Klovićevi dvori najavljuje nove značajne dionice posvećene devetoj umjetnosti u tom izložbenom prostoru.