4. Zagorje Blues Etno Festival

Jedinstveni glazbeni festival, 4. Zagorje Blues Etno Festival (ZBEF) od sutra pa do sredine studenog održava se diljem Krapinsko-zagorske županije.

ZBEF je skup glazbenih događanja koja objedinjuju zabavu i neposredan ulaz u svijet glazbe, u ovom slučaju svijet bluesa i etna, te kroz koncerte, radionice, izložbe i neformalna druženja približava izvođača publici i obrnuto. ZBEF posjetiteljima nudi prisniji pristup glazbi, dok ujedno omogućuje upoznavanje lokalnih zagorskih običaja, autohtone gastronomije i raznolikost turističke ponude.

ZBEF počinje večeras koncertom u Muzeju Žitnica, Sv. Križ Začretje. U sklopu koncerta nastupit će dvije glazbene formacije, gosti iz Slovačke, Luboš Bena (gitara, bubanj) i Peter 'Bonzo' Radvanyi (vokal, gitara) te podravski blueser Miroslav Evačić Traveling Band. Sljedeći dan festival putuje u Radoboj u novootvoreni muzej Radboa gdje će svoju glazbenu predstavu 'Kajbare - zaglazbancije i politikancije' izvesti Mladen Medak - Gaga iz Bjelovara.

Radionica usne harmonike, 6. studenoga, iako otvorena za javnost, ove je godine namijenjena prvenstveno članovima Društva multiple skleroze KZŽ i njihovim obiteljima. Njemačka tvornica instrumenata Hohner osigurala je besplatne usne harmonike koje će biti podijeljene polaznicima radionice koja će se održati u zabočkoj Zelenoj dvorani. Voditelj radionice je Tomislav Goluban.
Bubnjar sastava 'Zabranjeno pušenje' Boris Trajkov, svoje će dugogodišnje glazbeno iskustvo s edukativnom notom prezentirati u Kulturnom centru Klanjec, 8. studenoga na radionici 'Zvuk, ritam, tišina'. Druženje s ovim glazbenikom i vrhunskim pedagogom namijenjeno je svim uzrastima, a obuhvatit će prezentaciju raznih vrsta udaraljki te zanimljive priče o mističnim iskustvima bubnjanja i plesanja sjevernoameričkih Indijanaca.

Koncertna aktivnost domaćih blues sastava uz gostovanje najboljeg gitariste među skijašima održat će se 16. studenoga u zabočkom City Caffe-u. Zagrebački Be Ha Ve predstavit će svoj aktualni album 'One Of These Days', a Ivica Kostelić svirat će i pjevati uz pratnju benda Tomislava Golubana.

Punkt Beer House u Mokricama bit će domaćin posljednjeg dana 4. ZBEF-a (17. studenoga). Za veselu atmosferu pobrinut će se vrhunski riječki glazbenici koji djeluju u sastavu Jed Becker's Group.
 
Ulaz na sve programe je slobodan, a više o ovom jedinstvenom festivalu, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, riječju i usnom harmonikom govorio je Tomislav Goluban, glazbenik, organizator, osnivač i pokretača festivala: