HAI - Hrvatske autentične igračke

Hrvatske autentične igračke je projekt nastao u suradnji Studija dizajna s Udrugom Povucizakulturu s ciljem koncipiranja i dizajna didaktičkih igračaka koje potiču interaktivno iskustvo igre, a inspirirane su hrvatskom baštinom. Studenti prve godine Studija dizajna dobili su jedinstvenu priliku napraviti prvi hrvatski brend dizajniranih igračaka, inspiriranih hrvatskom kulturnom baštinom.

Didaktički materijal namijenjen je djeci predškolske dobi koja kroz igru usvajaju razvojne vještine i ujedno upoznaju hrvatsku baštinu. Kroz otkrivanje igračke i smisla igre djeca uče o materijalnim ali i nematerijalnim vrijednostima baštine, na nenametljiv način. Cilj je igrom steći iskustvo te spontano usvojiti nova znanja i vještine, a ujedno upoznati i hrvatsku baštinu. Poseban naglasak stavlja se na njegovanje tradicije, uspostavljanjem pozitivnih emocija igrom, razvoj kreativnosti i vizualne kulture, slobodi u interpretaciji vrijednosti baštine, koji su osnova koncepta serije igračaka HAI.

Danas su u zagrebačkom Etnografskom muzeju predstavljene ove jedinstvene igračke, a neposredno prije promocije u muzej je zavirila ekipa Dobrog jutra: