Mladi muslimani će do 2026. na putovanja trošiti 300 mlrd dolara godišnje

Očekuje se da će mladi muslimani širom svijeta gotovo udvostručiti potrošnju na putovanja u narednim godinama i potaknuti bum specifične grane turizma čija će vrijednost dosegnuti 300 milijardi dolara, pokazalo je istraživanje.

Broj halal putovanja raste u posljednje vrijeme i sve je više zračnih luka, restorana i hotela spremno osigurati kapacitete i usluge usklađene s muslimanskim običajima, poput prostora za molitvu i restorana s halal hranom.

Izvršni direktor putničke agencije specijalizirane za takvu ponudu HalalTrip Fazal Bahardeen proveo je istraživanje u suradnji s Mastercardom, utvrdivši da stariji muslimani obično putuju s velikim obiteljima jednom godišnje, dok mladi, u dobi od 20 do 36 godina, putuju više puta godišnje.

Putovanja mlađe generacije muslimana u porastu su s obzirom da je riječ o potrošačima s većim raspoloživim prihodima koji traže egzotičnija iskustva i udaljenije destinacije nego njihovi roditelji, rekao je Fazal.

Njihov izdatak po putovanju vjerojatno je niži nego u slučaju starije generacije, ali oni češće putuju tijekom godine i ukupna im je potrošnja veća, naglasio je Fazal, te dodao da će u idućih pet do deset godina za mnoge muslimane nastupiti životno doba u kojem obično najviše zarađuju, provode se i putuju.

Prošle su godine mladi muslimani na putovanja potrošili oko 55 milijardi dolara, u sklopu ukupne potrošnje u tom turističkom segmentu od 156 milijardi dolara, dodao je.

Očekuje se da će do 2025. godine mladi na putovanja trošiti i 100 milijardi dolara, te 300 milijardi u 2026. godini, navodi se u studiji.

Istraživanje se vremenski podudarilo s nastojanjima sve više zemalja da osiguraju udio u muslimanskom turističkom tržištu.

Najviše mladih putnika muslimana dolazi iz Saudijske Arabije, Malezije i Turske, pokazalo je istraživanje, a sve ih je više također iz Indonezije, koja ima najveću muslimansku populaciju na svijetu. Raste i broj mladih turista muslimana iz Egipta i Kazahstana, dodaje se.