Izložba skulptura Matjaža Počivavšeka u MUO

Volite li suvremnu, apstraktnu umjetnost, predlažemo da do 19. studenog posjetite  Muzej za umjetnost i obrt. Do tada možete razgledati prilično neuobičajenu izložbu skulptura.

Prilika da uživo razgledate njegova djela - ne propušta se. Reći će vam to istinski zaljubljenici u umjetnost. Jer nakon 20 godina, u Zagrebu, u Muzeju za umjetnost i obrt,  izložena su djela jednog od najpoznatijih slovenskih kipara, Matjaža Počivavšeka. Ovo su njegovi radovi od 2007. do danas. Neki su nastali baš 2017., dakle možemo reći da je svojevrsna retrospektiva umjetnika. Naravno izložba je najzanimljivija upravo zbog ovih recentnijih radova na kojima se radilo 6 godina i koji su prvi puta izloženi javnosti,  ističe Adriana Prlić, kustosica izložbe

Naziv izložbe je Sine cera. Cum cera. Ili u prijevodu: Bez voska. S voskom.
Upravo u tom miješanju materijala krije se zanimljivost izložbe. Presjek onih djela u kojima je autor isprva spajao ebanovinu, srebro i granit, do sadašnjih načinjenih ne tipičnim kiparskim materijalima - voskom i željezom. Vosak je spajao i s papirom. Za te radove sam autor kaže da su njegovi kiparski crteži. 

Oni koji su do sada razgledali izložbu složni su u jednome: ona je uistinu posebna; ne tipična, intimna priča.Matjaž Počivavšek inače radi trenutno na akademiji u Ljubljani, živi na relaciji Ljubljana-Pariz, izlaže svugdje u svijetu, aktivan je od 1970-ih. Njegova djela su, baš kao što je i on, sva pomna, sve je promišljeno, ali se na kraju dobije jedan dojam ogromne topline: Izlagao je svugdje. Popularan je među posjetiteljima i među kritičarima umjetnosti upravo zbog svoje rafiniranosti i fantastičnog umjetničkom izričaja koji je stvarno njemu svojestven,  naglašava Prlić.

Izloženo  je 17 radova, a u Muzeju za umjetnost i obrt možete ih razgledati do 19. studenog.