300 000 km biciklom po svijetu

Zagrepčanin Mladen Gaćeša zaposlenik je Hrvatske elektroprivrede, a kada mu poslovne obveze to dozvoljavaju, putuje, i to biciklom. Dosad je obišao gotovo cijelu Europu, a na bicklu je stigao i do Pekinga.

Mladen Gaćeša zaljubljenik je u putovanja i bicikle od samog djetinjstva. Teško je nabrojati sve gradove u kojima je pedalirao ovim popularnim prijevoznim sredstvom. Dovoljno je brzo da bi se nazvalo putovanjem, a opet dovoljno sporo da bi se osjetio prostor kroz koji se prolazi,  reći će kad ga pitate zašto putuje

Do sada je biciklom stigoa do Pariza, Berlina, Londona, Hamburga, Amsterdama, Praga... Ipak, najviđe je putovao po Aziji, 2008. stigao je i do Pekinga, a prošao je i kroz sibirske gradove. Nezgoda ima uvijek, a i umora. Ali sve se to zasjeni uspješnim putovanjem. Za svako putovanje je potrebna sreća, ona je važan faktor. Možeš imati znanje, volju, želju, ljubav, ali sreća je važna. Što manje nezgoda, to bolje.  Putujući biciklom Mladen upoznaje različite kulture i u stalnom je kontaktu s lokalnom stanovnicima. Primjerice, putujete od Zagreba do Istanbula biciklom i nemate taj skok kao da ste išli avionom, nego prođete kroz Bosnu, Makedoniju, Grčku. Pa kroz razgovor s ljudima i u prirodi nađete se u jednom novom prostoru koji bolje razumijete.  Broj kilometara koje je prešao svih ovih godina uistinu je impresivan. Sram me reći jer će rijetki povjerovati. Na biciklu znam da ide brojka preko 300 000 kilometara.  Mladen naglašava da mnogi kada vide da putujete biciklom razmišljaju da možda čak i nemate novaca, ali putovanje biciklom zna biti skuplje nego da putujete avionom. Spomenuo sam Istanbul. Vi danas možete za 100 njak eura doći do Istanbula, a kad idete biciklom onda ćete uzeti hranu, spavanje, pa ćete potrošiti više.

Prije deset godina Mladen je osnovao biciklistički klub Pedalinac koji okuplja zaljubljenike u pedaliranje. U klubu se okupljaju ljudi poput njega. Koji vole geografiju i vole putovati.  Po biciklističkoj kilometraži pet je puta napravio krug oko svijeta. I tu ne planira stati. Moje najdraže putovanje je bilo 2012. kad sam poveo 17 pedalinaca u London na Olimpijske igre.... Puno je želja, a malo novaca i vremena, ali ako sve bude u redu, nadam se 2020. otputovati na Olimpijske igre u Tokio.  Mladenu držimo palčeve da uspije u tome.