Mladi glumci gradu Rijeci

Mladi glumci gradu Rijeci (MGGR) je manifestacija koja je počela 25., a traje sve do 31. listopada u gradu Rijeci. Riječ je o festivalu kojeg su uz financijsku potporu Grada Rijeke i Studentskog kulturnog centra (SKC) pokrenuli studenti diplomskog i preddiplomskog studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a uz suradnju s drugim odjelima Akademije.

Cilj manifestacije je upoznavanje javnosti s kreativnom djelatnošću studija, osvještavanje nadležnih institucija o pitanju potrebe za adekvatnim prostornim rješenjima u svrhu rada i funkcioniranja studija Gluma i mediji, a sve kao dio šire studentske inicijative za pokretanjem Akademskog teatra kao nove multidisciplinarne platforme za izvedbenu i primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Uzimajući u obzir riječku titulu 'Europske prijestolnice kulture' za 2020. godinu, manifestacijom mladi glumci žele doprinijeti i obogatiti kulturni izričaj grada Rijeke te pozvati širu javnost na preispitivanje položaja tek diplomiranih mladih umjetnika i uopće izvedbenih umjetnosti u svom gradu. Na primjeru gotovo gerilskog pokretanja scene Exportdrva žele revitalizirati taj napušteni industrijski prostor i pozvati javnost da zajedno s njima izmašta jedan mogući teatar.

Osim Exportdrva, festival MGGR će se odvijati u prostorima Filodrammatice, HKD-a na Sušaku, Dnevnog boravka i Antikvarijata Ex Libris. Kroz sve ove lokacije grad će oživjeti razne predstave diplomskog i preddiplomskog studija glume, izložbe radova studenata primijenjenih umjetnosti, projekcije kratkih filmova studenata glume te koncert Damira Urbana.