Sve blagodati 'kraljice jeseni'

Bundevu mnogi zovu kraljicom jeseni jer upravo u ovom godišnjem dobu možemo kušati njezine plodove. No nažalost mnogi ne znaju njezine prave nutritivne vrijednosti. Nakon priloga iz Osijeka domaćice će je više koristiti u kuhinji.

Nema boljeg nego ujutro popiti zdravi napitak od bundeve koji se odlično sljubljuje s bananom i jabukom. Tu je i bundevin puding pomiješan s medom i kokosovim mlijekom, ali i vrlo ukusan kruh od bundeve. Sve su to Osječani mogli kušati na glavnoj osječkoj tržnici.

Svojom teksturom i bojama, bundeva je doista kraljica jeseni. Povoljne je cijene, a od nje se može napraviti cijeli obrok - od juhe do deserta. I to više vrsta.

Bundeva je odlična namirnica i za iskusne kuhare, i za početnike. Može se pripremiti na bezbroj načina. Iznimno je zdrava.

Bundeva je jako dobra iz više razloga. Nutricionistički vrlo atraktivna, niskokalorična je, ali sadrži izuzetno snažan antioksidans betakaroten koji odmah prepoznajemo po toj krasnoj intenzivnoj narančastoj boji, osim toga bogata je minralima i vitamnima skupine B, kaže Liljana Olujić, voditeljica mreže ekoloških proizvođača.

Ova pomalo zaboravljena namirnica polako, ali sigurno vraća se u kuhinje. Preporučuje se bubrežnim bolesnicima, dijabetičarima, onima koji imaju problema s krvožilnim sustavom, a dokazano je i da potiče dobro raspoloženje.