Moždani udar može se spriječiti

Svjetski dan moždanog udara se i ove godine u svijetu obilježava 29. listopada, a tema ovogodišnje kampanje je 'Koji je tvoj razlog da spriječiš moždani udar?' u cilju upozoravanja javnosti na čimbenike rizika za moždani udar, važnosti preventivnih aktivnosti i promicanja zdravog načina života.

U svome životnom vijeku jedna od šest osoba na svijetu doživjet će moždani udar. Svakih šest sekundi nekoga usmrti moždani udar. Svake druge sekunde moždani udar pogodi jednu osobu bez obzira na dob ili spol. Svake godine 17 milijuna ljudi doživi moždani udar, a 6,5 milijuna ga ne preživi. Na svijetu je 26 milijuna ljudi  imalo i preživjelo moždani udar- većina ima teškoće nastale kao posljedica moždanog udara.

Tim povodom će se danas u KBC-u Zagreb održati predavanje na kojem će biti najavljen i kutak za pacijente. O moždanom udaru, kako ga spriječiti i kako se liječi u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su vodeći stručnjaci Rebra: prof. dr. sc. Ervina Bilić, prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, doc. dr. sc. Goran Mrak i prof. dr. sc. Marko Radoš.Moždani udar je naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije, zbog čega dolazi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Nedostatak kisika i hranjivih tvari uzrokuje oštećenje i odumiranje živčanih stanica u dijelovima mozga što dovodi do oštećenja funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju. Danas moždani udar predstavlja globalnu epidemiju koja ugrožava živote, zdravlje i kvalitetu života.

I dalje postoje mitovi i zablude o moždanom udaru, primjerice da se moždani udar događa samo u starijih osoba, da uvijek uzrokuje smrt i slično. Stoga je edukacija stručne i široke javnosti, podizanje svijesti o problemu moždanog udara i davanje pravih informacija od najveće važnosti.

Mnogo toga se može učiniti da se prevenira i liječi moždani udar i rehabilitiraju osobe koje su njime pogođene. Profesionalna i javna osviještenost je prvi korak prema poduzimanju aktivnosti. Moždani udar je vodeći svjetski uzrok smrti i invalidnosti. Može se dogoditi svima, u bilo kojoj dobi. Kada se dogodi, pogađa sve: preživjele, njihovu obitelj i prijatelje, radnu okolinu i zajednicu. Međutim, moždani se udar može spriječiti. Ako bolujete od dijabetesa, srčanih problema ili imate povijest moždanog udara odnosno tranzitorne ishemijske atake, razgovarajte sa svojim liječnikom o rizičnim čimbenicima i prevenciji moždanog udara.

Neke od stvari koje svatko od nas može učiniti kako bi smanjio svoj rizik od moždanog udara su:
     • Prepoznajte i liječite svoje rizične faktore: visoki krvni tlak, šećernu bolest,
        visoku razinu  kolesterola i fibrilaciju atrija.
     • Budite tjelesno aktivni i redovito vježbajte.
     • Održavajte pravilnu prehranu bogatu voćem i povrćem, smanjite unos soli,
        šećera i masnoća.
     • Ograničite uporabu alkohola.
     • Nemojte pušiti (ako pušite, potražite pomoć radi bržeg i lakšeg prestanka
        pušenja).
     • Naučite prepoznati simptome upozorenja i odmah zatražite pomoć
.


Klinika za neurologiju KBC-a Zagreb bavi se dijagnosticiranjem i liječenjem različitih neuroloških bolesti i poremećaja. U sklopu Klinike djeluje i sedam referentnih centara Ministarstva zdravstva, a i nastavna je baza zagrebačkog Medicinskog fakulteta za kliničku neurologiju i edukacijsko je središte za školovanje studenata medicine, specijalizanata neurologije te drugih specijalnosti koje imaju veze s neurologijom.