Komedija "Napokon spas!" Harolda Lloyda u Fil(m)harmoniji

Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonije nastavljaju sa šestom sezonom programa "Fil(m)harmonija" i u studenom, kada će na programu biti slapstick komedija "Napokon spas!" iz 1923. godine, jednog od najpopularnijih komičara ere nijemog filma, Harolda Lloyda.

Uz Charlieja Chaplina i Bustera Keatona, Harold Lloyd (1893. - 1971.) pripada samom vrhu komičarskih zvijezda nijemog filma, a uspješno je prebrodio i prelazak na zvučni film - između 1914. i 1947. godine je snimio 200 komedija.

Kao simbol 'ludih dvadesetih' proslavio se od 1919. do 1931., a nakon prvotnog uspjeha s likom Osamljenog Lukea, kojega je oblikovao kao antipod Chaplinovom Skitnici, stvara tzv. "the Glass Character", lik prosječna, simpatična, poduzetna i čestita mladića s naočalama i šeširom široka oboda, koji unatoč zaprekama osvaja djevojku. Tako je i u filmu "Napokon spas!", njegovoj najpoznatijoj komediji, čiji lik "optimistična mladića u konfekcijskom odijelu" predstavlja vrhunce zlatnog doba američke nijeme komedije.

Kako je najavljeno iz kina Europa, taj film, uz obilje urnebesnih i uzbudljivih scena koje ni danas nisu izgubile napetost i šarm, prati prostodušnog mladića (glumi ga Lloyd), koji dolazi u veliki grad s nadom da će uspjeti u poslu ne bi li impresionirao svoju zaručnicu. Zaposli se kao prodavač u velikoj robnoj kući, počne joj slati skupe poklone i preuveličava svoj uspjeh, a kada ga ona nenadano posjeti pretvara se da je upravitelj robne kuće, što izazove lavinu neočekivanih događaja.


Šira publika film će prepoznati po jednoj od najupečatljivijih filmskih scena iz ere nijemog filma - u kojoj se Lloyd očajnički drži rukama za veliki sat dok visi s nebodera iznad znatiželjne gomile i gustog prometa. Scena je još impresivnija ako znamo kako ju je Lloyd izveo bez pomoći kaskadera, iako je nekoliko godina ranije ostao bez prsta u nesreći na filmskom setu, napominju iz kina Europa, gdje će se održati ukupno osam izvedbi - 8., 9. i 10. studenog u dva termina.

Glazbu iz filma koju je skladao Carl Davis izvest će orkestar Zagrebačke filharmonije, uz ravnanje maestra Krešimira Batinića.