Izložba 'Krabat: čovjek, mit, brend'

Izložba 'Krabat: čovjek, mit, brend' otvorena je u Sorbskom muzeju grada Bautzena-Budišina, središta županije Oberlausitz-Gornje Lužice u njemačkoj saveznoj pokrajini Saskoj.
 
Taj žumberački uskok, Janko Šajatović, nazvan po svojemu hrvatskom porijeklu Krabat (Hrvat) rodom iz Jezernica na Žumberku, ratujući je kao vojnik Petra Zrinskog došao u Njemačku i postao jedan od zapovjednika Hrvatske konjaničke garde saskih knezova, te stekao plemićku titulu. Njegova laka hrvatska konjica bila je strah i trepet za protivnike, a sve su to saski knezovi nagradili velikim posjedima u Groß Särchenu pokrajini Oberlausitz, gdje živi njemačka nacionalna manjina Lužičkih Sorba. Učinio je toliko dobra za cijeli kraj da je ušao u njihove mitove i legende, ali i u književnost , tako da je priča o njemu dio lektire njemačkih školaraca. O Krabatu je film snimljen u Hollywoodu. Snimljene su i brojne TV serije u Njemačkoj, te dokumentarac u produkciji Hrvatske radio televizije.

U Schwarzkollmu je napravljena replika njegova imanja s vodenicom i gospodarskim zgradama, koje godišnje posjeti više od 500 tisuća turista. Koliko je Krabat bio cijenjen i veliki vjernik pokazuje i to što je pokopan u katoličkoj crkvi njegove župe u gradu Wittichenau. Izložba u Bautzenu kronološki prati Krabatov život od rođenja u Jezernicama na Žumberku 1624. pa do smrti 1704. godine u Wittichenau.

Izložba Krabat: čovjek, mit, brend kruna je desetogodišnjeg istraživanja njemačkoga genealoga Hansa Juergena Schroetera, o čemu uskoro izlazi knjiga koja će biti prevedena i na hrvatski. Najzaslužnija za simbolični povratak Janka Šajatovića-Krabata u njegovu domovinu Hrvatsku i rodne Jezernice na Žumberku je Monika Bračika, porijeklom iz tog danas pustog i nenastanjenog žumberačkog mjesta:

Izložba Krabat: čovjek, mit brend u Bautzenu otvorena je do 15. travnja iduće godine.