Filmovi "Aerodrom" i "Manivald" na DOK Leipzigu

Kratkometražni animirani filmovi "Aerodrom" Michaele Müller i "Manivald" Chintis Lundgren, hrvatske manjinske koprodukcije natječu se u konkurenciji uglednog Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig, čije jubilarno, 60. izdanje, počinje 30. listopada.

Za oba filma to će biti i njemačke premijere, a pobjednika u toj kategoriji, osim Zlatne golubice očekuje i novčana nagrada od pet tisuća eura.

"Aerodrom" predstavlja kulminaciju modernog društva, mjesto gdje se neprekidno testiraju granice sigurnosti, tolerancije, pa i samih zemljopisnih granica, dok je "Manivald" iz naslova neiskusan lisac koji živi pod budnim okom majke, sve dok im njegov 33. rođendan u žovote ne uđe fatalni mladi vuk.

Uz ta dva, nagrađivana filma, na festivalu će se prikazati i "Mogu si to jako dobro zamisliti" Daniela Šuljića iz 2003. godine.

Šuljićev film je uvršten u program Post-Angst, posvećen radovima koji se kroz fikciju i dokumentarni izričaj bave svakodnevnim životom u strahu, antropomorfnim strahovima i opsesivno-kompulzivnim poremećajima, istovremeno nudeći načine kako ih pobijediti.

Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig osnovan je 1955. godine te je ujedno i najstariji festival na svijetu posvećen dokumentarnom filmu.