Počinje 22. revija lutkarskih kazališta Rijeka

Dvadesetidruga revija lutkarskih kazališta Rijeka, na kojoj će sudjelovati 17 kazališta iz Hrvatske i inozemstva, održat će se od danas do 11. studenoga u Rijeci. U ovogodišnjim predstavama promišljat će se o slobodama, odrastanju, zajedništvu, važnosti prihvaćanja različitosti i snazi dječje mašte.

Revija će svečano biti otvorena predstavom iz Bosne i Hercegovine "Odisej San o povratku", u produkciji Dječjeg kazališta Repubilke Srpske iz Banja Luke. Scenarij i režiju potpisuje Biserka Kolevska, a riječ je o višestruko nagrađivanoj predstavi o jednom od grčkih mitova.

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir navela je da se u kazalištu ove godine kroz reviju, kao i u ovogodišnjoj sezoni Gradskog kazališta lutaka Rijeka,  vraćamo starim pričama i bajkama, propitujući ih iz pozicije današnjeg vremena. Ovogodišnjim predstavama promišljamo o slobodama, odrastanju, zajedništvu, važnosti prihvaćanja različitosti, snazi dječje mašte. A sve to kroz magičnu moć lutkarstva koje kao medij nudi bezbroj maštovitih mogućnosti izražavanja, kazala je.

Najavljene su predstave "Črčke" Plesnog teatra Ljubljana, ljubljanskog Teatra AEIOU  i UO VRUM iz Zagreba, zatim "Pipi  Duga Čarapa" Gradskog kazališta lutaka Rijeka, "Pjevaš li pod tušem?" Lutkarskog kazališta Skantzi iz grčkog Tripolija, "Iza pet gora" Dječje kuće umjetnosti i Lutkarskog kazališta Fru Fru iz Ljubljane, "Nevidljiva" Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar te "Vještica Dragica" Lutkarskog kazališta Maribor i teatra Puna kuća iz Zagreba.

Bit će prikazane predstave "Basne iz sjene" Dječjeg kazališta Kragujevac, "Putovanje i zgode šegrta Hlapića" Zagrebačkog kazališta lutaka, "Som na cilom svitu" Gradskog kazališta lutaka Split, "Karlson s krova" Kazališta lutaka Zadar, "Gospođica Neću" Gradskog kazališta Scene Gorica "Dindim, o nježnosti" Umjetničke organizacije GLLUGL iz Varaždina, "S razlogom" Kazališne družine Pinklec iz Čakovca te "Medvjed i mali" Lutkarskog kazališta Ljubljana i "Bijeli jelen" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Iz Kine stiže "Kineski lutkarski omnibus" u izvedbi Yangzhou lutkarskog istraživačkog instituta iz grada Jiangsa.

Najavljena je i interaktivna svjetlosna multimedijalna instalacija "Svjetlosno igralište" kolektiva Cirkus Lumineszenz iz Austrije, radionica izrade štapnih lutaka s islandskom voditeljicom Grete Clough te tradicionalna lutkarska radionica i igraonica Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Programi će se održavati u gradskom kazalištu lutaka Rijeka, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u Dvorani kulture Joga u svakodnevnom životu te u galeriji Kortil.

Ove godine uvedena je nagrada publike za najbolju predstavu u cjelini, koja će biti dodijeljena posljednjeg dana revije. Skulpturu nagrade publike "Domino" izradila je Luči Vidanović, a dizajner je Vanja Cuculić. S nagradom publike povezana i i nagradna igra, jer će jedan od glasača, tj gledatelja osvojiti paket ulaznica za ovogodišnju sezonu Gradskog kazališta lutaka Rijeka.