Ima li strip budućnost u Hrvatskoj?

Kad Marvelovi urednici trebaju crtače stripova, traže hrvatski talent. U toj najvećoj svjetskoj izdavačkoj kući stripova, radi desetak naših crtača, ilustratora i scenarista. Popularni superjunaci američki su strip odveli u zlatno doba. Hrvatska taj trend ne prati.

Daliboru Talajiću
želja je oduvijek bila raditi za Marvel, crtati superheroje. I crta ih od 2009. godine, i to baš za Marvel Comics. Iz pera Dalibora Talajića nastali su Spiderman, Hulk, Shang Chi, Deadpool. To ne ide nigdje drugdje nego u Americi, to je baš specifično za njih plus imaju tu tradiciju catchera - kostimiranih hrvaća koji imaju komplicirane međuljudske odnose i tuku se bez da je itko ikada povrijeđen, objašnjava.

Zagrebačkoj publici nedavno se predstavio još jedan Marvelov crtač - Enis Čišić iz Bosne i Hercegovine. Imao sam slobodu i da dizajniram nove likove i to mi je stvano bilo lijepo iskustvo.

Marvel ga je zapazio na MaFestu u Makarskoj. Uz festivale, ne manjka nam ni izdavača, no publika o stripu govori u perfektu.

Kad ja kažem da strip nema budućnosti, to je zato što je uvelike smatran da je šund, a ne stvar kulture i stvar nazovimo je tako - suvremene pismenosti, smatra Talajić.

Spasonosno rješenje ponudio je kolekcionar Mladen Novaković. Kuća stripa trebala bi očuvati devetu umjetnost u Hrvatskoj. Postoje obećanja zagrebačke vlasti, samo da dom za strip ne ostane tek skica na papiru.