Šibenski muzej otkriva tajnu staru 1300 godina

Muzej grada Šibenika pokrenuo je novi projekt: Vitrinu mjeseca. Prva vitrina otkriva povijesnu tajnu staru tisuću i 300 godina: staklenu posudu, izuzetno rijedak nalaz iz tog vremena. Pronađena je u sarkofagu na starohrvatskom nalazištu u Vaćanima kod Skradina. Nalazi su prezentirani i u dokumentarnom filmu HRT-a "Zapisano u kostima".

Punih je dvanaest stoljeća ta 600 kilograma teška ploča krila tajne najstarije povijesti Hrvata! Sarkofag, otvoren prije tri godine bio je pun arheoloških dragulja. Uz dva pokojnika, što je raritet - franački mač i potpuno sačuvana staklena posuda.

Iz tog ranog Srednjeg vijeka, iz vremena postojanja Starohrvatske države, imamo ih brojkom i slovima - doslovno 4, kaže dr. sc. Tomislav Fabijanić iz  Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Glavna zvijezda Vitrine mjeseca šibenskog Muzeja - potvrđuju stručnjaci u HRT-ovu dokumentarcu "Zapisano u kostima", upuhana je u ognju tisućama kilometara daleko.

Produkt istočnog Mediterana, rekao bih Cipar ili Sirija - možda ipak ciparske staklarske radionice, smatra dr. sc. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla u Zadru.

S iste je lokacije i pokojnik uz kojega je pronađena - franački ratnik na privremenom radu u skradinskome zaleđu. Potvrdila je DNA analiza.

A vrijedni je lokalitet otkriven slučajno - pri sadnji maslina kada su ljudi s plugom zapeli za nekakav grob...

Staklena posuda iz Vaćana prvi je odabir za novi muzejski projekt.

Pošto Muzej ima masu eksponata koji se nalaze po depoima, koji nisu našli mjesto u stalnom postavu, a od izuzetnog su značaja - tako da smo sad odlučili jedanput mjesečno u toj Vitrini mjeseca ispričati priču o jednome od tih eksponata, objasnio je Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

Povijesna priča s vrijednim nalazima iz Vaćana na izložbeni će put po Hrvatskoj - čim bude završena restauracija franačkog mača.