Meksički redatelj Inarritu dobitnik posebnog Oscara za virtualnu stvarnost

Meksički redatelj Alejandro Gonazelez Inarritu primit će posebnog Oscara za svoje djelo "Carne y Arena" kojim virtualnom stvarnošću omogućuje gledatelju da upozna pakao migranata, objavila je Američka akademija za umjetnost i znanost.

S virtualnim naočalama,  bosih nogu i uz urlajuće sirene, gledatelj tijekom nešto više od šest minuta proživljava opasno putovanje male skupine migranata u pokušaju da uđu u Sjedinjene Države preko pustinje Sonoran.

Naoružani granični policajci razdvajaju muškarce od žena i djece, odbačene cipele i vrištanja... instalacija omogućuje gledatelju fizičko i duboko potresno uranjanje u svijet migranata koji prelaze pustinju, navodi predsjednik Akademije John Bailey.

Ostvarenje je kreativan pomak u svijetu virtualne stvarnosti koji se još rađa, ali ono mnogo više pruža uvid u krvavu političku i socijalnu realnost na granici između Meksika i SAD-a, kaže Bailey.

Dobitnik dvaju Oscara u dvije godine za filmove "Birdman" 2015., te "Revenant" (Povratnik) u 2016.,  Innaritu i njegov direktor fotografije Emmanuel Lubezki primit će počasnog Oscara 11. studenoga, na svečanosti Governors Awards u Hollywoodu.

"Carne y Arena" (Meso i pijesak) prikazuje se u u Fondation Prada u Milanu, u Kulturnom centru Tlatelolco de Mexico te u muzeju LACMA u Los Angelesu gdje su sve ulaznice rasprodane za iduće mjesece.