Najuzornija seoska žena Hrvatske

Na nedavnom natjecanju u Karlovcu Renata Bedeković iz Jakuševca kraj Zagreba izabrana je za najuzorniju seosku ženu Hrvatske u 2017. Zaslužila je to, naglašava, radom u svome OPG-u, lokalnoj zajednici i obitelji.

Kad sam došla u Jakuševac našla sam 300 -400 svinja, 200 komada rogatog blaga, mislila sam da ću u nesvijest pasti. Nisam znala voziti traktor. Moj pokojni svekar pitao me - mala jel´ znaš voziti traktor, ne znam - veli ajde sjedni, ja ću te naučiti. I naučio me 'zapeljati' u usko dvorište punu prikolicu sjena i kukuruza tako da sam na tome apsolvirala. Sad ak´ treba uđem u avion, nema uopće problema,  kaže Renata Bedeković.

Dugogodišnju tradiciju svinjogojstva i ratarstva nastavili su do danas. Imaju više vrsta svinja, najviše crnih slavonskih. Njihovo je meso, tvrde, ukusnije, pa tako i kulen, špek, kobasice i čvarci koje od njih prave. Nositelji gospodarstva su Ivan, Renatin suprug i Marijo Bedeković, jedan od sinova. Bitni su im kvaliteta i način prerade. Ne želimo ići u industrijsku proizvodnju. Radimo na kvalitetan, starinski način. Uzgajamo i svoj luk, da sve ide po turopoljskoj tradiciji. Tu nema nikakvih nitrata, nikakvih kemija, nikakvih veziva unutra. Sve je samo prirodno i to ljudi prepoznaju. Ne želimo se širiti na industrijski način, onda to ne bi bilo to.

Renata nema vremena za odmor, malo je onoga što sami ne uzgajaju za domaćinstvo, ali i za životinje - zob, ječam, žito, kukuruz... Nedavno su posadili 30 hektara češnjaka. Svatko u obitelji obavlja svoj dio posla. Željela bi da je takvo i okružje u kojem živi. Maksimalno se svi trudimo. Ja i snaha smo više u marketingu, prodaji, dečki su na fizičkim poslovima. Suprug vodi sijanje, oranje i špricanje. Na našem gospodarstvu zna se točno tko kaj treba raditi. Zaista želim kako svom gospodarstvu i obitelji tako i lokalnoj zajednici da ide dobro i kvalitetno, da je Jakuševac prepoznatljiv po nečem lijepom i dobrom.  Renata je predsjednica eko udruge Tišina, članica pastoralnog vijeća, a najdraža joj je uloga bake dvoje unučića. Poput većine žena obožava obilaziti trgovine u Zagrebu. Nerijetko preskoči i godišnji odmor. Proizvodi njezine obitelji na sajmovima osvajaju medalje za kvalitetu.

Titula najuzornije seoske žene, ističe, nije samo njezina kruna, nego cijele obitelji. Ustrajna je i odvažna u svojim ciljevima. Hrvatska, kaže, treba ljude koji se ne boje. A ona je upravo takva.