U Dubrovniku održan 4. Reumatlon

Proteklog je vikenda u Dubrovniku održan Reumatlon - utrka koju organizira Hrvatsko reumatološko društvo, a drugu godinu za redom sudjelovali su i maleni pacijenti oboljeli od reumatskih bolesti.

Jedanaestogodišnja Vesna Tomić iz Splita boluje od reumatskog artritisa. Boli i nekad ne mogu hodat. To mi se jednom dogodilo, nisam mogla hodati nekoliko dana ali sam onda otišla u Zagreb doktoru Harjačeku pa mi je da jedne tablete i onda bilo mi je bolje, jako mi je pomoga, ispričala je.

Novi, tzv. biološki lijekovi znatno suzbijaju simptome bolesti. To je unijelo jednu revoluciju u liječenju te djece, naravno i odraslih bolesnika gdje zapravo ciljano djelujemo na nekakve proteine koji uzrokuju djelomično ili u potpunosti bolest, kaže prof. dr. sci. Miroslav Harjaček, predstojnik klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice.

Vesna je, s još desetak malih pacijenata, ovoga vikenda u Dubrovniku trčala reumatlon. Četvrta je to bila utrka općenito, a druga u kojoj su sudjelovala i djeca. Ovakva su okupljanja neprocjenjiva.

Razmijenimo nekakva iskustva međusobno, kako djeca žive s tom bolesti, što nekoj djeci pomaže, što ne pomaže - uglavnom su to neka iskustva koja su nam dosta potrebna, djeca se razvijaju u nekom normalnom okruženju, smatra Joško Bužančić, otac oboljelog djeteta.

Trčale su i medicinske sestre, tehničari, fizioterapeuti te liječnici sa simbolikom zajedničkog napora u borbi protiv bolesti, ali i s ciljem druženja s djecom u drukčijem okruženju, izvan bolnica.

Fizička aktivnost najbolji je način prevencije i liječenja upalnih reumatskih bolesti - poruka je ovog reumatlona.