Miss i Mister Newsa s HRT-a

Portal Direktno.hr ovih je dana proveo izbor za Miss i Mistera  Newsa. Čitatelji portala birali su najljepše voditelje u informativnom programu na nacionalnim televizijama u Hrvatskoj. Dajana Šošić (HRT) i Siniša Kovačić (HRT) izabrani su u vrlo jakoj konkurenciji za najljepše voditelje u informativnom programu na hrvatskim nacionalnim televizijama.

Nominirano je bilo deset ljepotica s televizijskih ekrana, zaposlenih u informativnim (news) redakcijama nacionalnih televizija: Tomislava Gudelj (HRT), Mašenka Vukadinović (N1), Dajana Šošić (HRT), Ivana Brkić Tomljenović (Nova TV), Damira Gregoret (RTL), Romina Knežić (Nova TV), Barbara Štrbac (Nova TV), Mirjana Hrga, Ana Brdarić Boljat (RTL) i Anita Bilić (HRT). U izbor najzgodnijeg, najelegantnijeg, najšarmantnijeg i najsimpatičnijeg voditelja ili reportera u informativnom programu ušli su samo voditelji vijesti i novinari koji izvještavaju s terena: Marko Hadjur (N1), Andrija Jarak (Nova TV), Tomislav Jelinčić (RTL), Saša Kopljar (Nova TV), Boris Mišević (RTL), Petar Pereža (Nova TV), Zoran Šprajc (RTL), Petar Štefanić (N1),  Petar Vlahov (HRT) te Siniša Kovačić (HRT).

Prema podacima Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union - EBU), Hrvatska radiotelevizija i dalje je najgledanija javna televizija u jugoistočnoj Europi te 16. po gledanosti u cijeloj Europi. Važan doprinos tim rezultatima svakodnevno daju upravo njezini zaposlenici, koji su i najveća vrijednost HRT-a, ali i svakoga poslovnog sustava. HRT cijeni povjerenje gledatelja te simpatije javnosti kad je riječ o njezinim poznatim licima s malih ekrana, odnosno novinarima, izvjestiteljima, voditeljima i urednicima. Iza rezultata njihova rada koji su vidljivi na malim ekranima stoji dugotrajan i zahtievan rad te neprekidno obrazovanje, koje je usmjereno na unapređivanje kvalitete glasa, izgovora, interpretacije, logike, izražajnosti u govoru, prozodije, retoričkog dizajna, vizualnih znakova, ali i na osposobljavanje za nastupanje u određenome žanru, u ovome slučaju u informativnim emisijama. Uz to, novinari i voditelji HRT-a sa stručnjacima redovito rade na poboljšanju poznavanja hrvatskoga standardnog jezika jer jedna od zadaća javnoga medijskog servisa upravo je njegovanje i očuvanje pravilnoga hrvatskog standardnog jezika. Novinari i voditelji svakoga se dana prije snimanja ili prije početka emisije pripremaju i za medijski govor, a u okviru priprema s fonetičarima prolaze vježbe impostacije glasa i razgibavanja dikcije, zatim vježbe govorne izvedbe, izgovora stranih imena, proučava se prozodija riječi itd. Izgled i odijevanje također su uređeni te propisani unutrašnjim pravilnicima, a odnose se na sve novinare, urednike i voditelje, odnosno na sve zaposlenike koji se pojavljuju na malim ekranima. Sve je to pridonijelo da se voditelji Dnevnika Dajana Šošić i Siniša Kovačić  prepoznaju kao najzgodniji.

Ideja o izboru nastala je spontano na kolegiju u redakciji portala Direktno.hr, s obzirom na to da u desku redovitno prate informativne programe nacionalnih televizija i usput prokomentiraju izgled te nastup kolega koji donose vijesti. Osim toga, čitatelji portala Direktno verzirani su u informativni i politički sadržaj i zanima ih sve u vezi s politikom i medijima, pa tako i novinari i voditelji koji izvještavaju o politici. Vole čitati o događajima koji su se dogodili na televiziji. Vole znati što je izrečeno u emisijama, vole čitati sažetke televizijskih intervjua i gostovanja, vijesti o gafovima, komentarima, izjavama. Tako saznaju nešto što su propustili jer nisu mogli biti ispred ekrana pa će to moći prokomentirati s drugima i bit će u toku.

U anketi za Miss  glasovalo je oko 4000 čitatelja, a za Mistera  više od 2000. Siniša je pobijedio sa 730 glasova, a Dajana s više od 1100 glasova.

Glavna urednica portala Marija Čolak i pobjednik izbora u muškoj konkurenciji  Siniša Kovačić o ovom zanimljivom izboru govorili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: