U ergeli Đakovo predstavljene lovačke svečanosti 19. stoljeća

Sv. Huberta, svog zaštitnika, lovci slave 3. studenog. Tim povodom, u jahaonici Državne ergele Đakovo održan je glazbeno-scenski program kroz kojeg su publici predstavljene lovačke svečanosti 19. stoljeća kakve su se održavale u hrvatskim dvorcima.

Oživjeli su na trenutak prošlost i sjaj visokog plemstva u lovu na ponosnim paradnim lipicanskim konjima koji su tome nekada i služili. Uz prigodne lovačke skladbe rogista i predstavljanje pasmina lovačkih pasa pokazan je dio lovačke tradicije, jer već 21 godinu obilježava se Dan Svetog Huberta što nekada nije bilo moguće.

Uz lovce sa sokolima, jahaonicom su prolazile kočije dvoprega i četveroprega, a ponosni i gizdavi lipicanci su pokazali svoje najsjanije točke dresurnog jahanja.

Ergela prati ritam grada, ritam cijele Slavonije i cijele Hrvatske uopće i vjerujem kako je ovo pravi put kako bi se nova manifestacija pokazala svima i van granica. Isto tako i brendirala kao Božićni bal lipicanaca, izjavila je Silvija Butković iz Državne ergele Đakovo.

Ovim su na najbolji način prezentirane bogate tradicije ovih prostora, lovna tradicija, kulturno tradicijska baština te preko pesto godina uzgoja lipicanaca.