Mirela Holy poziva u kraljevstvo Onkraja

Bivša ministrica zaštite i okoliša Mirela Holy prošle je godine napustila politiku. Trenutno na jednom Veleučilištu vodi studij o poslovnim komunikacijama, a nedavno je objavila i novu knjigu, i to za djecu.

Mirela Holy prvi je roman objavila s 19 godina. Uslijedile su tri publicističke knjige, a njezin najnoviji pisani uradak nosi naziv 'Kraljevstvo Onkraja' i namijenjen je djeci. U vrijeme dok sam napisala ovu knjigu još sam bila intenzivno u politici i to mi je bio svojevrsni ispušni ventil s frustracijama s kojima se susrećete tijekom života. Inače koristim kreativne činove kad sam frustrirana u životu i ovaj roman mi je bio jako veliko veselje.  Do sada nije imala prilike čuti reakcije djece, ali odraslima se knjiga dosta sviđaNadam se da će se svidjeti i djeci, pisana je vrlo jednostavnim jezikom, primjerena je njihovom uzrastu, ali to naravno čitatelji trebaju donijeti odlukuIlustracije je radio akademski slikar Boris Kuglar koji je ujedno i urednik knjige. Napravio je fantastičan posao, ilustracije su kreativne, knjiga ima dvije naslovnice.

Roman se čita u dahu, a ovu zanimljivu dvostruku knjigu povezuje ista junakinja. Prva knjiga je fantasy roman, a druga knjiga je kriminalistički. Knjiga je namijenjena djeci adolescentskog uzrasta, između 11 i 16 godina. Prati avanture mlade junakinje 11-godišnjakinje Lile. Prate se njene avanture u kraljevstvu Onkraja. to je jedan čudesan, fantastičan svijet u kojem ona pobjeđuje čudovišta...

Mirela je studirala etnologiju i komparativnu književnost, ljubiteljica je egzotičnih kultura, pa sa svojom junakinjom putuje diljem svijeta. Lila putuje u stari Egipat, na stari daleki Istok, u srednjovjekovni Zagreb gdje se upoznaje s Crnom kraljicom. Tijekom tih putovanja ona se suočava sa svojim strahovima i tjeskobama i pobjeđuje neprijatelje. Knjiga je namijenjena djeci koja su različita, kreativna, koja se ne uklapaju u društvene standarde, njihova koža ne pristaje u te kalupe. Moja namjera je bila da osnažim te mlade ljude koji se bore za svoj identitet, da ustraju u tome da budu svoji, kreativni i sačuvaju to dijete u sebi.

Mirela je dobitnica nagrade Miko Tripalo za izniman doprinos demokratizaciji društva i promociji ljudskih prava. Nakon ove knjige prepune fantastike i mistike planira napisati još jedan fantasy roman, ovaj put za odrasle.