Izložba Exquisite Growth umjetnice Oko

Je li smrt kraj? Na to pitanje pokušava odgovoriti umjetnica Oko na svojoj izložbi Exquisite Growth. Kako izgleda životni ciklus predstavljen njenim radom i riječima velikog Shakespearea pogledajte do 11. studenog u Francuskom paviljonu u Zagrebu.

Cijeli svijet je pozornica,
A svi su muškarci i žene puki glumci
Imaju svoje izlaske i ulaske,
I jedan čovjek u svom vijeku glumi mnogo uloga
A činovi su mu sedam razdoblja

                                                                            William Shakespeare


Shakespeareovim riječima iz djela Kako vam drago svoju izložbu najavljuje umjetnica Marina Mesar koja stvara pod imenom Oko. Predstavnica mlađe generacije umjetnika svojim radom doista uspijeva umjetnost učiniti dostupnom svima, pa i onima koji u galerije ulaze rijetko ili nikad. Jer, njezini su radovi, grafiti i murali, vidljivi i u javnim prostorima, na ulicama gradova. Izlaže u brojnim galerijama i izvan Hrvatske, London smatra drugim domom. A Francuski paviljon u Zagrebu osobit je izazov.

Prostor zaštićen kao spomenik kulture vrlo je osjetljiv; ništa ne smije na zidove kako se ne bi oštetili. Oko ga doživljava kao fascinantnu pozornicu na kojoj postavlja jednako fascinantnog Shakespearea. Umjetnica Oko je napravila zapravo šest okvira i sedmi moment više skulpturalni u kojima kao polazišnu točku uzima tekst Williama Shakespearea. Dio iz njegove 'Kako vam drago' jedne od komedija u kojima, zapravo definira sedam faza ljudskog života. Od najranijeg do završnog sedmog - smrti, nestajanja. No, ona tu u tom zadnjem dijelu zapravo ostavlja mogućnost da to nije kraj,  objašnjava kustosica izložbe Marta Kiš.

Na taj put do vječnosti Oko vodi kroz galeriju likova, od rođenja pa do posljednje faze. Poput likova iz basni, svaki od njih ima glavu životinje. Likovni prizori nadograđeni su tekstovima, dijelom skrivenim, dijelom čitljivim. Ne, to nije Shakespeare, to su crtice iz života umjetnice, baš kao i tekstovi ispisani na okvirima. Riječ je o popularnoj kulturi, poput primjerice pjesama Pink FloydaOna može raditi i reagirati na različite teme i različite momente. Kao što se u njezinim radovima vidi zapravo uzima puno iz citata. Od Shakespearea koji je bio polazišna točka, samo  inspiracija,  pa preko suvremene muzike i citata drugih umjetnika. Neke se stvari čak ni ne mogu izvući, neke osobne stvari, tako da ona jednostavno sakuplja sve te 'inpute' i stavlja ih u svoj rad,  ističe Kiš.

Tama mijenja sve. Večernji posjetitelji tako nailaze na posve nov prizor. Svjetlo ugrađeno u unutrašnjost okvira mijenja boje i priču. Ciklus noći i dana na osebujan način predstavlja ciklus života. Predstavlja umjetnicu koja je stalno u pokretu. I jednakim žarom i ozbiljnošću stvara za ugledne galerije i za ulicu. Za ljude.