Prva banka humanog mlijeka u Hrvatskoj

Prva banka humanog mlijeka u Hrvatskoj trebala bi biti otvorena do 30. lipnja sljedeće godine.

Povodom obilježavanja 27. Međunarodnog tjedna dojenja (1. do 8. kolovoza) najavljeno je osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.  Projekt je pokrenut na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju (HUGPD), uz podršku Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, s ciljem da se za prijevremeno rođenu djecu i bolesnu novorođenčad osigura najbolja moguća skrb. Otvaranje banke mlijeka planira se u prostoru u sklopu Kliničkog bolničkog centra Zagreb. U tijeku je priprema projektne dokumentacije, a trenutna procijenjena vrijednost ulaganja je 2 milijuna kuna, uz troškove adaptacije prostora.

U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku 2000 djece rodi prijevremeno, a njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb. Majčino mlijeko je ključno za njihovo preživljavanje i razvoj. Prijevremeno rođena djeca koja se hrane majčinim mlijekom u višestruko su manjem riziku od teških infekcija i razvoja dugotrajnih komplikacija te kraće borave u bolnici. Kada novorođenčad iz medicinskih razloga ne može primiti mlijeko svoje majke, banka mlijeka osigurava donirano mlijeko, koje je prijevremeno rođenoj djeci i bolesnoj novorođenčadi hrana i lijek.

U Europi banke humanog mlijeka imaju dugu tradiciju, a prva je osnovana u Beču prije više od sto godina. U Europi danas ima 214 banaka mlijeka, a među susjednim zemljama najviše ih djeluje u Italiji (njih 30). Put prema osnivanja prve banke mlijeka u Hrvatskoj započela je 2012. godine Udruga RODA, a prema Strateškom planu Ministarstva zdravstva otvaranje prve banke mlijeka očekuje se u 2018. godini. UNICEF će osigurati financijsku i tehničku podršku za ovu vrijednu investiciju u zdravlje najmlađih. Na humanitarnoj utrci Mliječna staza održanoj 9. i 10. rujna UNICEF je okupio građane, tvrtke i osobe iz javnog života te osigurao uspješan 'start' prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj. U dva dana trčalo je više od 2000 djece i odraslih. Uz podršku navijača, donositelja odluka, umjetnika i sportaša, tvrtki i građana prikupljeno je 750,000 kuna za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.

Više o ovom projektu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Dinka Barić, voditeljica radne skupine za izradu 1. Hrvatske banke humanog mlijeka i prof. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC Zagreb.