Što čitati: priču o ljubavi i ljubomori ili priču o odrastanju

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' preporučuje što čitati, predlaže književna događanja te komentira novosti u književnom svijetu.Connie Palmen - Ti kažeš

Connie Palmen suvremena je nizozemska spisateljica, a Ti kažeš  njezin je šesti roman koji se temelji na faktografiji i biografijama slavnog pjesničkog para, Sylvije Plath i Teda Hughesa.
 
Priča o najslavnijem književnom paru moderne literature čija je ljubavna veza završila tragično – samoubojstvom američke književnice i pjesnikinje Sylvie Plath koju je ono učinilo besmrtnom u književnom svijetu. Ona je u javnosti postala mučenica i svetica, a on je proglašen ubojicom i čudovištem. Hughes se nije osobito trudio opovrgnuti tu verziju priče.
 
U ovom fiktivnom autobiografskom monologu, spisateljica daje je priliku engleskom pjesniku Tedu Hughesu da ispriča svoju stranu priče. Palmen je priču sastavila od pjesama, pisama, eseja i uvoda koje je pisao Hughes, a prezentirala ju je kao njegovu ispovijed. Odlučila mu je dati glas i priliku da se na neki način obrani.

Sylvia i Ted upoznali su se 1956. na jednoj zabavi na sveučilištu Cambridge gdje je ona došla studirati iz SAD-a. Susret je bio fatalan i samo četiri mjeseca kasnije vjenčali su se i potom dobili dvoje djece. Ted je već bio hvaljen pjesnik, ali je uz nju objavio svoja najbolja djela, a Sylvija je uz njega dobila poticaj da bude iskrena u svom pisanju, da posegne u mračni kut svoje duše. Njihova ljubav nije bila samo pokretačka već i destruktivna, a odnos je imao svoje uspone i padove, obilježene njenim konstantnim promjenama raspoloženja, ljubomornim ispadima, posesivnošću i napadajima bijesa te nesigurnošću kojom je iscrpljivala i sebe i muža. Rezultat je bio njegov bijeg u preljube, no ona ga nije htjela pustiti...

Sylvija Plath – pjesnikinja koja je zbog svoje tragične sudbine i samoubojstva postala mit; u njoj neki vide žrtvu patrijarhalnog sustava, osobu koja je izgubila bitku s depresijom, feministicu na čiji se roman Stakleno zvono pozivaju suvremene feministice. Najbolje i najdublje ju je sigurno poznavao njen suprug Ted Hughes, no on je sve te godine nakon njene smrti, od 1963. do 1998. čuvao tajnu i progovorio o njihovom odnosu tek u posljednjoj zbirci pjesama Rođendanska pisma prije svoje smrti.

Njihova ljubavna priča je kao intrigantan misterij. Ti kažeš daje vrlo uvjerljiv glas Hughesu, no on nipošto nije pošteđen kritike, čak i sam u nekim trenucima propituje svoju krivnju zbog odluka koje je donio. Roman prikazuje početak i kraj jednog odnosa, lijepo i ružno što se događalo u njemu, između dvije vrlo kompleksne ličnosti koje su se voljele. Osim toga ovo je priča o zamršenim odnosima u obitelji, između očeva, majki, sinova i kćeri. Priča o ljubavi, ljubomori, stalnoj brizi, rivalstvu, stvaranju i istovremenoj destrukciji. Sylvia i Ted su  zapravo  stalno bili u brizi  zbog novca, straha od književnog neuspjeha, zavisti i sramote. Oboje  su patili od depresije.

Naglasak knjige je na njegovim djelima, njegovoj poeziji, njegovoj ljubavi prema njoj i njegovoj nemogućnosti da joj pomogne. Melankoličan i intenzivno ispričan tekst koji čitatelja posve obuzima i povremeno šokira; Palmen se potpuno distancira kao autorica i ustupa mjesto pjesniku, pa roman djeluje kao da je njegova autobiografija. Drukčija verzija pjesnika, očišćenog od predrasuda i ozloglašenosti i pjesnikinje koju su opsjedali demoni kojih se nije mogla riješiti. Ljubav u kojoj su se oboje odricali, legendi o njima dodaje nijanse i drukčiji pogled

Mirko Božić - Kristalno zvono

Mirko Božić rođen u Mostaru 1982.; pjesnik, prozaik, prevoditelj, književni kritičar i kolumnist, autor monografije Mostar iza kulisa, prevođen na desetak jezika.

Pripovjedač pokreće proces samoispitivanja, donoseći fragmente sjećanja na odrastanje osamdesetih godina prošlog stoljeća. Majčina kuharica, zapisana u rokovniku, prepuna recepata za obična, svakodnevna jela ili kolače koji su se radili u posebnim prigodama, Mirku Božiću poslužila je kao okidač da ispiše niz pripovijedaka o rodnome Mostaru, o obitelji, odrastanju, o sebi.

Autor svakim novim okusom uranja dublje u sjećanje te rekreira svijet izgubljen u vihoru rata i bolesti. Intimna autobiografija, hommage majci i rodnom gradu.