Zborovi crkve Sveta Mati Slobode

Dječji zbor, jedan je od zborova župe Duha Svetoga, koji pjeva u crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu. Svi oni pjesmom obogaćuju misno slavlje.

Ovaj mali, najfluidniji zbor već tri godine vodi s. Jelena Kolar, koja uz pjesmu i igru potiče najmlađe na razmišljanje o nedjeljnom evanđelju.  Ovaj mali dječji zbor nekako uje vijek u nastajanju, jer jedni malo porastu pa onda odu u veće zborove ili u zborove mladih... Nastojim djecu osvješćivati da ne pjevamo zato da se iskažemo ili da se pripremamo za nekakve koncerte nego pjevamo zato da slavimo Boga i pomažemo drugima da ljepše dožive misu.

Poseban doživljaj na nedjeljnoj misi u podne već 13 godina daje zbor mladih Davidias. Trenutačno imaju audiciju za nove svirače i pjevače, kaže nam voditelj Ivan Sušac koji je u zboru od 2008. Većina naših članova su studenti. I ja sam kao student došao tu, zaljubio sam se na prvo slušanje. U zbor sam  se prijavio na audiciju i evo me tu toliki niz godina. Tu sam našao neko svoje mjesto.  

Mješoviti zbor crkve Sveta Mati Slobode najdugovječniji je. Postoji od osnutka župe Duha Svetoga 1982. Zbor ima 60-ak članova, a od 2001. vodi ga Maruša Bartolić, profesorica crkvene glazbe. Počela je kao studentica, vježbajući orgulje, tu upoznala supruga i danas ima četiri sina. Svi, naravno, pjevaju. Mi smo jedna velika obitelj. Kako rastemo raste naše zajedništvo, jer se svi okupljamo oko euharistije, to nam je izbor. Ja ne zovem to posao, to je jednostavno služba koja se obavlja s ljubavlju kao i sve drugo što se radi s ljubavlju.

Pjesma je radost koju širi svaki od ovih zborova - bilo na misnom slavlju, blagdanima ili na svetkovinama. Simbioza je to osjećaja iz čovjekove duše i srca upućenih onomu tko ih najbolje razumije.