'Anđeli Babilona' u osječkom HNK-u

Prva ovosezonska premijera u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku bit će izvedena u petak, 3. studenog u 20 sati. Riječ je o predstavi 'Anđeli Babilona', tekstu Mate Matišića koji režira Vinko Brešan.

Radnja se događa u Hrvatskoj 2041. godine, s pretpostavkom da je 2018. došlo do nuklearne katastrofe i da je civilizacija koju poznajemo nestala. Na zgarištima te nestale civilizacije stvara se novi politički život. Koliko je nalik našem današnjem, prosudit će gledatelji.

Radnja ove rustikalne travestije, kako je naziva sam Matišić u svojevrsnoj želji da razbije uvriježena stajališta na svim razinama, prati bahatog Gradonačelnika koji, pritisnut prozivanjima medija o njegovoj neukosti, grozničavo pokušava u samo jednome danu naučiti čitati i pisati. U tome mu pomaže mladi profesor koji je spreman umrijeti za svoje akademske ideale. Uz Gradonačelnika, njegova tajnika Maxa, glavni su sudionici ovog komada, koji se neštedimice poigrava političkom zbiljom i njezinom percepcijom u javnosti, i stari konformist i poltron Profesor II kojemu je svijet pokopao sve ideale. Kao šlag na torti pojavljuje se i zanemarena gradonačelnikova žena željna osvete, ženskom pronicavošću i gorčinom oboružana i spremna za krajnji obračun.

Tekst Mate Matišića propituje stanje društva kroz samovolju, zloporabu, nepotizam i pljačku koje vladajuće strukture nemilice provode, a narod uporno šuti. Redatelj je  Vinko Brešan, asistentica redatelja Julia Martinović, dramaturginja Željka Udovičić Pleština, glazbu potpisuje Mate Matišić, scenograf je Dragutin Broz, kostimografkinja Doris Kristić, koreograf Vuk Ognjenović, a oblikovatelj svijetla Tomislav Kobia.

Glume Aleksandar Bogdanović (Gradonačelnik), Miroslav Čabraja (Tajnik), Vladimir Tintor (Profesor, 29 godina), Sandra Lončarić (Žena, gradonačelnikova supruga), Davor Panić (Profesor II, 60 godina), Aljoša Čepl (Anđeo I, ženstvene pojave), Matea Grabić (Anđeo II, alkoholičar), Tomislav Moržan i Krunoslav Tuma (Klapa), Vuk Ognjenović, Danijel Novoselac, Antonio Jakić, Vanja Dušić, Boris Stjepanović (Plesači) i ovca (Bilka).

Na jednu od zadnjih proba prije premijera 'Anđela Babilona' svratila je i osječka ekipa HTV-a te razgovarala s glumcima Aleksandrom Bogdanovićem, Miroslavom Čabrajom i redateljem Vinkom Brešanom: