Pravilno prati ruke uči se i u vrtiću

Kako bi se promicalo pranje ruku sapunom, u svijetu se od 2008. godine 15. listopada obilježava Svjetski dan pranja ruku, ali u zagrebačkom dječjem vrtiću Budućnost to rade svakoga dana.

Projekt 'CPSApunčić' obuhvaća niz javnozdravstvenih radionica i kampanja Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (Croatian Pharmaceutical Students' Association- CPSA) usmjerenih na djecu predškolske dobi koji u fokus stavlja higijenu ruku kao temelj općeg zdravlja. Projekt je osmišljen kao niz jednosatnih radionica u kojima studenti volonteri iz Udruge skupinama od dvadesetak predškolske djece prezentiraju o važnosti pranja ruku i higijeni tijela općenito. Radionice se odvijaju u zagrebačkim vrtićima uz pristanak roditelja i nadležnih odgovornih osoba s kojima se prethodno provode detaljni dogovori.

U sklopu CPSApunčić radionica, djeci na pristupačan i zabavan način studenti farmacije predstavljaju koncept higijene i njezinu ulogu u životima; objašnjavaju u kojim je prigodama potrebno prati ruke te zanimljivim demonstracijama pokazuju pravilno pranje ruku. Na jednostavan način govore i o svijetu mikroorganizama o kojemu djeca znaju jako malo, a koji im je sam po sebi vrlo zanimljiv. Kroz niz interaktivnih igrica upoznaju ih s posljedicama i pogodnostima ove jednostavne radnje koju odrasli obavljaju svaki dan. Osim navedenog, u sklopu programa predstavljaju i farmaciju, odnosno ljekarnike kao najdostupnije stručnjake u zdravstvenom sustavu, osobe kojima se i djeca i odrasli mogu obratiti u bilo kojem slučaju s potpunim povjerenjem.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska zavirila je u vrtić u kojem se provodi projekt Sapunčić za promicanje higijene najmlađih.