Ružno pače i dalje plače u Zagrebačkom kazalištu lutaka

Prva premijera Zagrebačkog kazališta lutaka u sezoni 2017./18. bila je predstava 'Ružno pače' koju po slavnoj bajci Hansa Christiana Andersena postavio Leo Katunarić.

Danski pisac Hans Christian Andersen svojim je bajkama zaslužio mjesto među najvećim imenima svjetske literature, a podjednako ih vole djeca i odrasli. Njegovo samo zbog svog drugačijeg izgleda Ružno pače jedna je od paradigmatskih priča o različitosti koja se susreće s nepravednosti svijeta punog predrasuda. Sivi, neugledan ptić izlegnut u pačjem gnijezdu suočava se s odbacivanjem i porugom a, a potraga za prihvaćanjem i pripadanjem temeljna je odrednica gotovo svake ljudske sudbine. Lutkarski medij idealan je za ovakav predložak jer na djeci prihvatljiv način pripovijeda jednu veliku priču koja najmlađe senzibilizira na drugačije među nama i koja je, zbog svog značaja i jednostavnosti, uvrštena u najranije programe lektira širom svijeta.

U predstavi glume Katarina Perica-Kirin, Marina Kostelac, Matija Prskalo, Boris Mirković, Mario Mirković, Janko Popović Volarić, Mladen Čutura i Borna Galinović. Kreatorica lutaka i scenografije je Vesna Balabanić, skladatelj Mario Mirković, a oblikovatelj svjetla Igor Matijevac. Dramatizaciju potpisuje Željka Udovičić Pleština.

Više o predstavi, koju opet možete pogledati 16., 19. i 30. studenoga, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su redatelj  Leo Katunarić i Boris Mirković, glumac, u ulozi Ružnog pačeta: