Balet "Labuđe jezero" - veliko finale humanitarne akcije "Korak u život"

Humanitarna akcija "Korak u život" za stipendiranje djece bez odgovarajuće roditeljske srbi u organizaciji Rotary kluba Zagreb Kaptol svoje će veliko finale imati 12. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, gdje će biti izvedena baletna predstava "Labuđe jezero". 

Već devetu godinu Rotary klub Zagreb Kaptol organizira ovu humanitarnu akciju kako bi omogućili studiranje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji, te im tako pomogli da "lakše zakorače u život".

HNK je prošle godine u sklopu akcije "Korak u život" ugostio rock sastav "Prljavo kazalište", a ove godine uditi jednu od najatraktivnijih prestava na repertoaru - balet "Labuđe jezero".  

I HRT dio ove humanitarne priče

Zagrepčanke i Zagrepčane su pozvani, ako već ne mogu doći u HNK, da se jave na broj humanitarnoga telefona 060 9002 za koji su linije otvorene sve do 15. siječnja 2018., ili da svoje priloge izravno uplate na žiro račun akcije.

"Labuđe jezero" danas je svakako najpopularniji "bijeli balet" koji je postao sinonim klasične baletne umjetnosti, a poslije neuspjele praizvedbe 1877. u Sankt Peterburgu pao je u zaborav i postao jedno od najvećih životnih razočarenja genijalnoga skladatelja Petra Iljiča Čajkovskoga. Nakon što je 1895. poslije autorove smrti održana prva prava potpuna i spektakularna izvedba baleta u sanktpeterburškom Marijinskom kazalištu, od tada je teško zamisliti bilo koju svjetsku baletnu kuću koja taj balet nema na svom repertoaru.

Novu predstavu "Labuđega jezera" na zagrebačkoj je sceni uprizorio svjetski proslavljen plesač i koreograf Vladimir Malakhov.

Do sada osigurano više od 220 pojedinačnih stipendija

Predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol Dražen Mavrić podsjetio je da tu humanitarnu akciju organiziraju u kontinuitetu od 2008. Od tada je, istaknuo je, u osam dosadašnjih humanitarnih akcija, zahvaljujući dobrim ljudima i više od 40 tvrtki, više od dvije stotine mladih ljudi moglo nastaviti fakultetsko obrazovanje. Do sada je tako osigurano više od 220 pojedinačnih stipendija, svaka iznosi 1600 kuna mjesečno i pokriva petogodišnje studiranje uz mentorsku brigu.

Više o projektu govorili su Miljenko Puljić, direktor marketinga zagrebačkog gradskog kazališta "Komedija" i član Rotary kluba Zagreb Kaptol i Ana Barišić, stipendistica s Agronomskog fakulteta.