Diskriminacija pod svjetlima reflektora

Prošloga tjedna u Zagrebu je održano dvodnevno zasjedanje Međunarodne federacije glumaca (FIA-e) na kojoj je donesena Deklaracija o seksualnom uznemiravanju, diskriminaciji i odmazdi u zabavnoj i medijskoj industriji.

Na sastanku Izvršnog odbora Međunarodne federacije glumaca (The International Federation of Actors / La Fédération Internationale des Acteurs) koja okuplja 95 glumačkih strukovnih udruga i sindikata iz 65 zemalja i čiji rad koordinira tajništvo sa sjedištem u Bruxellesu, raspravljalo se o intelektualnom vlasništvu, socijalnim, izvođačkim i drugim pravima, pa sve do pitanja seksualnog uznemiravanja koje je često prešućivano u svijetu zabave, filma i medija.

Hrvatska je organizatorom i domaćinom sastanka postala godinu dana nakon što je na Kongresu u Sao Paulu prije godinu dana izabrana u Izvršni odbor FIA-e. Uloga je FIA-e zaštita socijalnih, radnih, ekonomskih, izvođačkih i moralnih prava glumaca, umjetničkih sloboda, te različitosti u svim njenim vidovima spolne, rasne i druge jednakosti, a svojim projektima i aktivnostima značajno utječe na kulturne politike zemalja članica.

Među sudionicima okupljenima u Zagrebu našla su se svjetski poznata glumačka imena poput Amerikanke Gabrielle Carteris, predsjednice američke glumačke organizacije SAG-AFTRA iz Los Angelesa (Andrea Zuckerman u tv seriji 'Beverly Hills 90210'), predsjednice FIA-e, Kanađanke Ferne Downey, ('More ljubavi' i 'Kontrolori leta', tv serija 'Zona sumraka')  te Dankinje Katje Holm, potpredsjednice FIA-e (tv serija 'Most). Hrvatsku na skupu predstavljaju predstavnica Hrvatskog društva dramskih umjetnika u FIA-i Ana-Marija Vrdoljak, predsjednica HDDU-a Perica Martinović, tajnica HDDU-a Marija Filipović, kao i pojedini članovi HDDU-a te gosti čiji je rad vezan uz kazalište, film i televiziju te hrvatsku i međunarodnu kulturu u najširem smislu.

S Ana-Marijom Vrdoljak, predstavnicom Hrvatske u Međunarodnoj federaciji glumaca i glumicom Jelenom Perčin, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovaralo se o tome što donesena deklaracija i održan sastanak znače za naše glumce i druge djelatnike u medijskoj i zabavnoj industriji.