Verdijev Requiem otvara ovogodišnji Kanconijer

U izravnom prijenosu iz Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) u četvrtak 2. studenoga s početkom u 19.30 na rasporedu je prvi koncert ovosezonskoga ciklusa Kanconijer.

Requiem Giuseppea Verdija u povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana pod ravnanjem šefa dirigenta Enrica Dinda izvest će međunarodna solistička postava i ansambli HRT-a . Messa da Requiem, poznatija jednostavno kao Requiem, veličanstveno remek-djelo Giuseppea Verdija nastalo u počast Alessandru Manzoniju, jedino je njegovo remek-djelo koje nije namijenjeno opernoj pozornici. Praizvedbom u crkvi sv. Marka u Milanu dirigirao je sam Verdi, točno na prvu godišnjicu Manzonijeve smrti,  22. svibnja 1874.

Tradicionalno se u povodu blagdana Svih svetih i Dušnoga dana izvode uglazbljene mise za mrtve. Verdijev Requiem, uz kompilaciju Mozartova, najomiljeniji je i najizvođeniji. Posljednji put ansambli Hrvatske radiotelevizije izveli su ga 22. svibnja 2013. u povodu 200. godišnjice rođenja Giuseppea Verdija, na dan praizvedbe djela.

Pod ravnanjem šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a Enrica Dinda u KD Vatroslava Lisinskog u četvrtak 2. studenoga nastupit će međunarodna solistička postava: talijanska operna diva, gošća prestižnih svjetskih opernih kuća, Anna Pirozzi, istaknuta hrvatska koncertna mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, mladi talijanski tenor s međunarodnom karijerom Vincenzo Costanzo te prvak opere u Hannoveru bas Shavleg Armasi. Zboru Hrvatske radiotelevizije pridružit će se Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, a svi će nastupiti uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.