Novosti u liječenju osteoartritisa

Osteoartritis je izuzetno česta bolest koja se javlja uglavnom kod starijih, ali se može pojaviti i kod mlađih osoba. Radi se o najčešćem obliku artritisa koji je i glavni uzrok invaliditeta u svijetu.

Osteoartritis najčešće zahvaća koljena, potom kukove, šake i kralježnicu. Bol je glavna klinička manifestacija koja uzrokuje ograničenja u kretanju oboljelih, a time i svakodnevnih fizičkih aktivnosti, zbog čega nepovoljno utječe na kvalitetu života, izazivajući socijalna i ekonomska opterećenja bolesnika. Novi lijek za liječenje osteoartritisa koljena i smjernice za liječenje te bolesti predstavljeni su na stručnom predavanju u Zagrebu, u nazočnosti vodećih stručnjaka koji se bave liječenjem osteoartritisa. Lijek sadrži patentirani kristalizirani glukozaminsulfat, a klinička su ispitivanja pokazala da olakšavanje simptoma, posebice kronične boli, obično nastupa nakon dva do tri tjedna neprekidnog liječenja. Do sada je glukozamin u Hrvatskoj bio dostupan jedino kao dodatak prehrani. 

Ciljevi liječenja su smanjenje boli, poboljšanje pokretljivosti i usporavanje progresije. Jedan od glavnih izazova u liječenju koljena zahvaćenog osteoartritisom je postizanje dugotrajnog perioda bez progresije bolesti.

Doc. dr. Dubravka Bobek, pročelnica Centra za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu KB Dubrava govorila je o problemu osteoartritisa u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: