U Veloj Luci oko Svih svetih sve zamiriše na lumbliju

Zapadni dio otoka Korčule - Blato i Vela Luka, imaju jedinstvenu tradiciju izrade lumblije - posebnog kolača za blagdan Svih svetih. U Veloj Luci od toga su napravili i posebnu manifestaciju - "Stajun od Lumblije".

U Veloj Luci oko Svih svetih sve zamiriše na lumbliju. Kolač je to koji će se u obiteljima na Dušni dan podijeliti s prijateljima i rodbinom u sjećanje na voljene koji su umrli. Zadaća je svake veloluške domaćice pripremiti lumbliju. Renata Bain slikovito kaže: Sve je od naših starih, sve ide s koljena na koljeno, tako da nikakava filozofija nije, kako kažu: pilić uči od koke.

Iako se recept ljubomorno čuva, članice Lige protiv raka Korčula na „Stajunu od lumblije“ rado su pokazale kako se pravi taj kolač.
Blatska lumblija, kolač 'nezaborava'

Osim brašna, šećera, kvasa, suhih grožđica, u ovaj specifični kolač ide čak 16 vrsti mirodija, ali tajni sastojak ima svaka domaćica. Zato je ocjenjivački sud imao pune ruke posla izabrati najbolju lumbliju među dvadesetak ponuđenih. Presudile su nijanse – pobijedila je ona koja je imala najbolji okus, teksturu i naravno, izgled.

Stajun od lumblije podsjetio nas je da to nije samo kolač, nego priča o posebnom običaju koji još živi među otočanima.