Sunce Arkadiusza Nizińskog u Zadru

Kako izgleda put Sunca tijekom godine? Je li moguće 365 dana tog putovanja s istoka na zapad zabilježiti na jednom listu papira?

Uspjelo je to Arkadiuszu Nizińskom, poljskom autoru kojeg je trag Sunca prije desetak godina doveo u Hrvatsku, a ove jeseni i u Zadar.

I to s pomoću konzerve piva u koju je umetnuo fotografski papir, zatim na njoj probušio rupicu te sve dobro zatvorio kako bi ta „spravica“ godinu dana odolijevala vremenskim uvjetima. Rezultati su jedinstveni.

Možete ih vidjeti u zadarskoj galeriji ZadArt gdje se sutra, 3. studenoga, u 17 sati otvara izložba fotografija "Sunce". Organizira je Poljsko kulturno društvo ''Morskie oko'' u suradnji s Poljskim kulturnim društvom "Mikołaj Kopernik" iz Zagreba.

Na otvorenju će biti prikazan kratki dokumentarni film "Pjesma o Suncu" ("Piosenka o Słońcu") Adama Ptaszyńskog koji govori o fotografu Pawelu Kuli i njegovoj strasti – solarografiji.

Autor Arkadiusz Niziński govorit će o tehnici izrade pinhole camera i nastanku fotografija. Održat će se i radionica na kojoj će zainteresirani izrađivati te jednostavne fotoaparate.