Muči li vas vratobolja?

Obilježavamo Desetljeće kostiju i zglobova, a nedavno je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održan simpozij 'Smjernice za dijagnostiku i liječenje bolesnika s vratoboljom'.

Vratobolja je jedno od najčešćih bolnih stanja suvremenog čovjeka koje pogađa 10-20% općeg pučanstva i do gotovo 50% zaposlenih godišnje, kao i do oko jedne trećine pučanstva u bilo kojem trenutku tijekom života. Vratobolja predstavlja veliki osobni teret, pa je tako nakon križobolje rangirana kao drugo stanje po broju godina života s onesposobljenošću, te ukupno zauzima oko jednu petinu ukupnih životnih godina s onesposobljenošću među svim mišićno koštanim bolestima i stanjima. Iako se općenito smatra da vratobolja ima povoljnu prognozu oko jedne trećine bolesnika razvije kroničnu vratobolju, čija se jednogodišnja prevalencija penje na 11,5% i odgovorna je za većinu socijalnih i ekonomskih tereta društva tog stanja. 

Uzroci vratobolje mogu biti različiti, ali većinom se radi o tzv. mehaničkim razlozima kad uz nerazmjer najčešće dugotrajnih/ponavljajućih malih sila s jedne strane i reparacijskih sposobnosti tkiva s druge strane nastaju degenerativne promjene, iako se u kliničkoj praksi točni uzroci vratobolje nerijetko i ne mogu identificirati.

Vratobolja se u stručno-znanstvenoj javnosti manje proučava i stupanj dokaza je niži od one za križobolju. Ne postoji opće prihvaćeni pristup bolesniku s vratoboljom, a smjernica za kliničku praksu je malo. Stoga se na 14. godišnjem simpoziju, koji je organiziran povodom obilježavanja Svjetskog dana kralješnice, sveobuhvatno obradila tema vratobolje, od funkcionalne anatomije, epidemiologije i etiopatogeneze i kliničke slike do mogućnosti suvremene dijagnostike, konzervativnog i kirurškog liječenja, kao i postoperativna rehabilitacija tih bolesnika.

Prof. dr. sc. Simeon Grazio, predstojnik Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je o vratobolji i novim dostignućima u dijagnostici i liječenju bolesnika s vratoboljom.