Dan hrvatskog baleta

Izvedbom baletnog triptiha "East/West", balet splitskog Hrvatskog narodnog kazališta danas će se po prvi put obilježiti Dan hrvatskog baleta.

Koreografiju za baletni triptih "East/West" pripremili su mladi europski koreografi Saša Evtimov, Igor Kirov i Martina Chaixa, a izvedba je sačinjena od elemenata klasičnog baleta do suvremenog plesa, uz izbor glazbe od klasičnih Vivaldija i Bacha do avangardnog skladatelja Krzysztofa Pendereckog.

"East/West" je još prije šest mjeseci premijerno izvedena, igrala je u sklopu 63. Splitskog ljeta na Baletnim večerima na Sustipanu, dok se u novoj sezoni vraća na scenu splitskog kazališta.

Mladi polaznici Baletnog studija u dobi između 11 i 14 godina će između pojedinih dijelova triptiha (Patterns, Sinfonietta i The Edge) izvesti kratke plesne točke i tako predstaviti budućnost splitskog baleta.

Izvedba će u splitskom HNK početi u 19.30 sati, a s obzirom da će se održati na Dan hrvatskog baleta, cijena ulaznica će za sve kategorije iznositi 30 kuna.

Dan hrvatskog baleta 4. studenoga ustanovljen je u spomen na početak profesionalnog djelovanja baleta u Hrvatskoj. Baš na taj dan 1876, u HNK Zagreb praizvedena je opera Nikola Šubić Zrinjski, a na programskoj cedulji po prvi su put bila navedena imena plesača i koreografkinje baletnih dijelova unutar opere.