Zbog pukotina u ledu zatvara se britanska baza na Antarktici

Britanska istraživačka baza na Antarktici ponovno se zatvara na kraju ljeta na južnoj hemisferi zbog pukotina u ledu, piše BBC.

Postaja Halley leži na plutajućem ledenom grebenu Brunt koji je rasječen dvama velikim pukotinama. Osoblje s Halleya već je bilo povučeno ove zime zbog straha od širenja pukotina.

Nakon provedenog istraživanja odlučeno je da se to ponovno učini kako se ljetna sezona približava kraju.

Svjedočimo snazi i nepredvidivosti prirode, rekao je direktor BAS-a prof. Dame Jane Francis. Sigurnost osoblja nam je na prvom mjestu. Budući da je pristup postaji brodom ili zrakoplovom tijekom zimskih mjeseci otežan zbog 24-satnog mraka, iznimno niskih temperatura i zaleđenog mora, ponovno ćemo poduzeti mjere opreza i zatvoriti postaju prije početka zimske sezone 2018., dodao je.

Velika Britanija je na grebenu Brunt prisutna od 1956. Uz istraživačku bazu Rothera, Halley je perjanica britanskih aktivnosti na Bijelom kontinentu.

Stručnjaci ondje prikupljaju važne podatke o klimi i vremenu, a postaja je odigrala ključnu ulogu u istraživanju kojim je 1985. otkrivena rupa u ozonskom omotaču.

Halley je posljednjih godina postala glavno središte za analizu učinaka Sunčeve aktivnosti na Zemlju. No, operacije je oduvijek otežavao njezin položaj na mobilnoj ledenoj platformi debeloj 158 metara, piše BBC.