60 godina od žrtvovanja Lajke za svemirske pothvate

Prvi zemljanin u svemiru bila je Lajka, moskovski pas lutalica. Mjesec dana od lansiranja u orbitu prvog sovjetskog satelita Sputnik, Sovjetski Savez je 3. studenog 1957. u svemir poslao raketu Sputnjik-2, ovog puta s posadom. Njezina letjelica nije bila opremljena sustavom za povratak na Zemlju već je izgorjela u atmosferi. Lajka, vjerojatno najpoznatiji pas na svijetu, umrla je u velikim mukama nekoliko sati nakon lansiranja.


Bio je to početak sovjetsko-američke utrke za svemir, i tadašnjem sovjetskom lideru Nikiti Hruščovu cilj je bio pokazati nadmoć SSSR-a nad SAD-om par dana prije proslave 40 godina Oktobarske revolucije. Devet krugova oko Zemlje su Lajku učinili prvim astronautom planete, žrtvovanim u ime uspjeha budućih svemirskih misija, rekla je France pressu Adilia Kotovskaja, biologinja i član tima znanstvenika koji su trenirali pse za odlazak u orbitu.


Nekada davno u školi su nas učili da je njen posljednji obrok sadržavao sredstvo za uspavljivanje, pa je Lajka nakon nekoliko dana u orbiti - zaspala. Međutim, strogo povjerljiva vojna tajna otkrivena je desetljećima kasnije. Mješanac uhvaćen na ulicama Moskve regrutiran je u "prvi odred" pasa - astronauta. Nakon treninga je kao najbolji pas izabrana za put bez povratka. Tri dana prije lansiranja Lajka je bila u svojoj kapsuli na vrhu rakete, spojena na senzore koji su pratili njezino ponašanje i tjelesnu aktivnost. Zadnji obrok zaista je sadržavao eutanaziju, no Lajka ga nije stigla konzumirati.


Kotovskaja (90), danas načelnica laboratorija pri moskovskom Institutu za medicinsko-biološke probleme, kaže kako supsi slani na suborbitalne visine po nekoliko minuta kako bi se ustanovilo je li moguće živjeti u bestežinskom stanju. Nakon toga bilo je neophodno poslati jednog psa u svemir, kazala je.. Kako bi se privikli na let u maloj kapsuli pod tlakom, psi su bili stavljani u sve manje i manje kaveze, prolazili simulacije ubrzanja rakete, izlagani zvukovima unutrašnjosti svemirskog broda i hranjeni "svemirskom hranom" u obliku gela.


Za Lajkino lansiranje sa kazahstanskog kosmodroma Kotovskaja se prisjeća da nije bilo naznaka da će nešto poći po zlu. Lajkin srčani ritam se bitno ubrzao tijekom polijetanja, ali se u sljedeća tri sata vratio u normalu. Ipak, nakon devetog kruga oko Zemlje, temperatura u kapsuli je zbog nedostatka prikladne zaštite od solarne radijacije počela rasti i prešla 40 stupnjeva. Iako je bilo očekivano da poživi osam do deset dana, Lajka je uginula od vrućine i dehidratacije nakon samo nekoliko sati.


Unatoč tomu Sovjetski radio je nastavio izvještavati o "dobrom zdravlju" Lajke, koja je postala planetarna heroina. Sam Sputnik se raspao u atmosferi 14. travnja 1958. godine, iznad Antila. Lajka je tada već mjesecima bila mrtva. Svemirsko putovanje Belke i Strelke, prvih pasa koji su se vratili iz svemira 19. kolovoza 1960., otvorilo je put Juriju Gagarinu koji je 12. travnja 1961. postao prvi čovjek u svemiru.