Koliko su ustanove dostupne osobama s invaliditetom

Koliko su osobe s invaliditetom uistinu ravnopravne u našem društvu? Kada je u pitanju prilagođavanje javnih ustanova i ulica, učinjeno je dosta. No ne i sasvim dovoljno. S Bjelovarčankom u invalidskim kolicima naša je ekipa prošla gradom kako bi provjerili koliko su joj ustanove dostupne.

Kada je nogostup zauzet, mora se cestom, pa i u invalidskim kolicima. I tako Katarina stiže pred Zavod za zapošljavanje u koji ne može ući, jer stube odmah na ulazu. Arhitektonski je, kaže predstojnica Zavoda, ulaz nemoguće prilagoditi osobama u invalidskim kolicima, no pronašli su rješenje - na drugoj adresi.

Tako sada iz dvorišta Gradske uprave osobe s najtežim invaliditetom mogu ući kolicima u Centar u koji, uz prethodnu najavu, s njima ide i savjetnik za zapošljavanje. Ipak, nisu posve zadovoljni s ovim rješenjem, jer žele da Zavod s punim potencijalom, sa svim službama bude na dispoziciji osobama s invaliditetom. Bjelovarski sud najgori je primjer. Godinama već upozoravaju na nedostupnost osobama u kolicima, ali bez uspjeha. Knjižnica, gradska uprava, županija, škole - odavno su riješili problem. Policija na ulazu ima dizalo.

Opća ocjena - zadovoljavajuća, iako može i bolje – za početak nogostupi su vrlo loši. Dugogodišnji je problem riješila i Udruga tjelesnih invalida. U svojim prostorijama nisu imali prilagođen sanitarni čvor. Sada je potpuno preuređen - na zadovoljstvo svih službi u zgradi.