"Poštujte naše znakove" spašava živote

Već 22 godine policija diljem Hrvatske provodi preventivnu akciju "Poštujte naše znakove". Jedna takva provedena je u Voćinu za učenike nižih razreda dviju osnovnih škola i jedne područne.

Mališani su igrom i plesom uz policajca Marija i poznate animirane likove Gitu i Šegrta Hlapića učili kako se ponašati u prometu poštujući određena pravila. Sve naučeno potrebno im je u svakodnevnom životu. Naša djeca su stalni sudionici u prometu neki kao suvozači, putnici, pješaci, biciklisti, ali od kuće do škole su stalni sudionici u prometu i ovaj program im je jako pomogao, objašnila je Snježana Đonović.

Uz prometna pravila i sigurnu vožnju na mobilnom poligonu mališani su mogli doznati i sve o opasnostima od minsko-eksplozivnih sredstava i požara te kako izgleda rad policijskih forenzičara, djelatnika Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Akcijom je drastično smanjen broj stradale djece u prometu. Te davne 1995. godine kada je sve krenulo, godišnje smo imali preko 50 smrtno stradale djece u prometu, a posljednjih godina provođenja ovakvih preventivnih aktivnosti taj broj je uvijek ispod broja 10 što opet nije ono što želimo, ali definitivno pokazuje rezultate, zadovoljna je Maria Goatti iz Službe za prevenciju Ravnateljstva policije.