Sjedeća odbojka - najbolja psihofizička rehabilitacija za osobe s invaliditetom

Od 6. do 11. studenog u Poreču se u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog saveza održava Europsko prvenstvo paraolimpijaca u sjedećoj odbojci.

Natjecat će se 14 muških i devet ženskih reprezentacija, a ovo je dosad najveći događaj kojemu je domaćin Hrvatski paraolimpijski odbor. Pripreme su počele, a hrvatska ženska reprezentacija dijeli dvoranu s jednima od najboljih na svijetu, reprezentacijom sjedećih odbojkaša Bosne i Hercegovine.

Sjedeća odbojka u BiH je razvijena, ima 30 klubova, 3 lige, evo mi smo ovdje u Hrvatskoj na prvenstvu Europe, želja nam je da budemo u finalu i da pobijedimo što bi nam bila deseta europska titula, kaže Mirza Hrustemović, selektor BiH reprezentacije. Dosad su osvojili tri svjetska i dva paraolimpijska zlata. Jezgru reprezentacije čine predratni sportaši, a ratni stradalnici. Ovo je najbolji vid psihofizičke rehabilitacije za sve osobe s invaliditetom i mislim da smo se u ovom sportu mnogo brže oporavili od onih koji se ne bave sportom, objasnio je Sabahudin Delalić, kapetan BiH reprezentacije

U Hrvatskoj je desetak klubova sjedeće odbojke. I mi imamo dobru reprezentaciju. Iz godine u godinu napredujemo. Cilj nam je ove godine ući u borbu za medalju i to bi bio jedan od najvećih uspjeha naše sjedeće odbojke u muškoj konkurenciji, najavio je Damir Banić, dopredsjednik Hrvatskog saveza sjedeće odbojke. Sjedeći odbojkaši su, kažu, amateri s obvezama profesionalaca. Većina ih za pripreme i natjecanja mora dobiti slobodne dane na poslu.