Inovativni zen med još ljekovitiji

U Hrvatskoj ima oko 13 tisuća pčelara i većina njih med i pčelinje proizvode proizvodi na tradicionalan način. Ima i onih koji se, kako bi lakše došli do novih kupaca, upuštaju u avanturu stvarajući nove proizvode, prepoznavši u tome poduzetničku perspektivu.

Takav je primjer domaći med obitelji Dješka, koji na osječku tržnicu stiže iz Baranje, gdje su njihovi pčelinjaci. Pčelarstvom se bave četrnaest godina. Tko se planira s time baviti mora znati da je to jako težak i mukotrpan posao, na kraju rezultati znaju podbaciti. Sve ovisi, naravno, o godini i o ispašama,a za budućnost vjerujem da je jako dobra i zato što ima sve više pčelara i mladih pčlera i ljude koje to zanima, smatra Andrej Dješka.

U potrazi za novim kupcima, plasiraju inovativne proizvode, poput zen meda. Glavne komponete su mu med od uljane repice, đumbira i klinčića - med od uljane repice je jako dobar za prostatu i kod alergičara, đumbir je jako dobar antibiotik za smirenje se koristi, i protuupalna svojstva ima, a on je jako dobar protiv zgrušavanja krvi i za probavu, kaže Dješka.

Da je med dobar i važan za zdravlje, znamo svi, ali unatoč njegovoj ljekovitosti, u Hrvatskoj trošimo dva kilograma meda domaće proizvodnje po stanovniku, što je upola manje od prosjeka u EU.