Mladi cijelog svijeta u Zagrebu o izazovima generacija

U Muzeju Mimara se od 6. do 9. studenog održava globalni događaj pod nazivom "Zagreb Youth Summit", na kojemu će gotovo 300 sudionika i sudionica iz 27 zemalja svijeta raspravljati o  zajedničkim globalnim izazovima s kojima se susreću demokracije u čitavom svijetu.

Tijekom četiri dana govorit će osobe s jakim svjetskim i regionalnim utjecajem – istaknuti aktivisti za ljudska prava, novinari, akademici i političari iz Sjeverne i Južne Amerike, Azije, Afrike i Europe.

Inicijativa mladih za ljudska prava organizira ovaj Summit kako bi zajedno s kolegicama i kolegama, mladim ljudima koji se zalažu za demokratizaciju diljem svijeta, artikulirala generacijski odnos mladih prema suvremenim izazovima demokratske regresije. Suradnja na globalnoj razini posebice je važna kod pitanja univerzalnih vrijednosti, kakva je i demokracija.Proogram Zagreb Youth Summita uključuje panele i predavanja čiji je cilj otvoriti generacijsku diskusiju i prostor prenošenja iskustva na mlade generacije koji će na kraju Summita formirati vlastiti odgovor na izazove demokracije(a) – globalni glas za demokraciju.

Neki od istaknutih govornika Zagreb Youth Summita su i Carl Gershman (SAD), osnivač i predsjednik fondacije National Endowment for Democracy (NED), Mona Eltahawy (SAD), novinarka i spisateljica egipatskog podrijetla zagovornica ženskih prava, Zineb El Rhazoui (Francuska), bivša novinarka Charlie Hebdoa marokanskog podrijetla zagovornica slobode govora te ekspertica za religijska pitanja i kritičarka islamizam, Rodrigo Diamanti (Venecuela), aktivist i osnivač Un Mundo Sin Moraza, Alexander Soloviev (Rusija), vođa pokreta Open Russia te mnogi drugi.

Otvorenje Zagreb Youth Summita održat će se u ponedjeljak u popodnevnim satima uz prigodan umjetnički performans mladih glumaca.