Vađenje krivi ne mora biti bauk

Odjel za laboratorijsku dijagnostiku Opće bolnice Dubrovnik (OBD) povodom Međunarodnog dana laboratorijske medicine koji se po prvu puta u Hrvatskoj obilježava 5. studenoga pokreće projekte kojima otvara vrata laboratorija za organizirane posjete vrtićke djece i učenika laboratoriju.

Kod djece vrtićke dobi važno je smanjiti strah od vađenja krvi, pa će se djeca kroz igru s medvjedićima upoznati s postupkom vađenja krvi, što je osobito značajno za predškolce budući da sistematski pregled pri upisu u školu obuhvaća i vađenje krvi. Djeci će se također animirati gledanjem kroz mikroskope čime će biti upoznati sa svijetom crvenih i bijelih zrnaca u krvi, kao i važnosti čuvanja svog zdravlja.

Učenicima 8. razreda osnovne škole pokazat će se rad u medicinskom laboratoriju kako bi im se pružila prilika da prilikom upisa u srednju školu imaju jasnija mišljenja o zanimanjima u području laboratorijske medicine. Za 4. razrede srednje škole program će biti prilagođen opredjeljenju za daljnje školovanje. Cilj ovih projekata je zainteresirati učenike osnovnih i srednjih škola za rad u laboratoriju te promocija laboratorijske medicine koja je Dubrovniku i Županiji važna zbog deficitarnosti svih kadrova u medicinskim laboratorijima.

Projekt počinje danas, održavat će se petkom kroz narednu godinu ovisno o broju zainteresiranih vrtića i učenika osnovnih i srednjih škola za posjet laboratoriju.

Prvi su u laboratorij zavirila djeca iz Dječjeg vrtića Škatulica što je zabilježila i dubrovačka ekipa HTV-a: