Sisački srednjoškolci odlaze na praksu u Bolognu

U sklopu projekta "Stručnom praksom u EU do kompetencija za tržište rada", 45 učenika sisačke Tehničke škole provest će tri tjedna u Bologni, gdje će u tamošnjim poduzećima kroz tri tjedna odraditi 120 sati stručne prakse.

Kroz program Erasmus +, za tu je potrebu iz EU fondova odobrena potpora od 112.210 eura, a Sisačko-moslavačka županija, kao partner, izdvojit će još 166.492 kune.

Prva skupina od 20 učenika na put prema Italiji krenut će već sutra, a druga skupina od 25 učenika odlazi 26. studenoga. Kako je na predstavljanju projekta rekao ravnatelj Tehničke škole Davor Malović, to je već osmi program iz projekta Erasmus + u kojem sudjeluje ta škola.

U proteklih deset godina Tehnička je škola za svoje projekte iskoristila već 1,5 milijuna kuna iz EU fondova, pa se već smatra liderom među hrvatskim školama. Najznačajniji projekt, kako je rekao Malović, svakako je već tradicionalna utrka solarnih automobila. U taj nacionalni projekt već je uključeno 25 hrvatskih stručnih škola.

Obavljanjem stručne prakse u Italiji, sisački će učenici, kako se očekuje, steći nove kompetencije temeljene na praktičnom iskustvu rada u poduzećima.

Pritom će primijeniti već stečena znanja i vještine, ali će steći i nove. Očekuje se da će tako učenici povećati svoje kompetencije i konkurentnost na tržištu rada.