Učionica na otvorenom

Maleni su, dva sata vožnje udaljeni od Rijeke, no za njih ništa nije problem. Učenici su to područne škole u Plešcu, smještene uz samu granicu sa susjednom Slovenijom. Osmero njih sa učiteljicom - prijavljuju se na brojne natječaje, a ni osvajanje nagrada do sada im nije nepoznanica.

Nekada je školu u Plešcu pohađalo tridesetero đaka, danas njih tek nekoliko. No škola je to s puno duha i jednom lijepom pričom.

Mi smo evo u Plešcoma posebni po tome jer u jednm kombiniranom razrednom odjeljenju od 1-4 razreda brojimo 8 učenika, svi zajedno plešemo, učimo igramo se, kaže učiteljica Katarina Leš.

Sada su prava mala, vesela obitelj. No, nakon četvrtog razreda mališani će morati u školu u Čabar. A na njihova mjesta sjest će dvoje novih učenika. Koji će nastaviti već započetu priču. Naime, ova mala škola već se godinama prijavljuje na natječaj za najljepši školski vrt.

Ove su godine osmislili i napravili učionicu na otvorenom i kad god je prilika, tamo borave. Oni doživljavaju prirodu oko sebe - mjere, bilježe, rade, prljaju ručice, doista su vrijedni, kaže učiteljica.

Često skupljaju lišće, grančice i grade svoje malo školsko carstvo. Na kojem bi im pozavidjele i mnogo veće gradske škole.